Strawberry skin verminderen? Zo ga je te werk

Zo kun je het verminderen.

Young woman with beautiful legs at home

Een strawberry skin klinkt heel schattig, maar je wilt dit liever voorkomen. De zogeheten strawberry skin zijn die zwarte puntjes die veel mensen op hun benen hebben. Gelukkig is het mogelijk om het wat te verminderen.

'Onschuldig huidprobleem

Ondanks dat het woord erg sweet klinkt, zijn die zwarte puntjes niks anders dan mee-eters. Of beter gezegd: verstopte haarfollikels. Wat de poriën precies verstopt? Huideigen oliën, bacteriën en dode huidcellen. En bij blootstelling aan de lucht (zuurstof), kleurt dit uiteindelijk zwart.

Volgens Dr. Muneeb Shah, dermatoloog in opleiding, kan dit huidprobleem verschillende oorzaken hebben. Maar de meest voorkomende boosdoener is keratosis pilaris (een onschuldige huidaandoening, red.). “Het zijn in wezen schilferende, rode bultjes. Het ontstaat wanneer keratine de haarzakjes verstopt met wat ontstekingen eromheen”, legt hij aan Bustle uit. Op donkere huidtinten, merkt de dermatoloog in opleiding op, kunnen deze puntjes niet zwart maar rood zijn.

Hoe ontstaat het?

Helaas is het niet duidelijk waarom sommige mensen het krijgen en anderen niet. Het goede nieuws is wel dat er geen reden tot paniek is. “Het kan gewoon gebeuren wanneer je een opeenhoping van dode huidcellen krijgt en de daaruit voortvloeiende ontsteking is wat het huidprobleem veroorzaakt. Wat wel vaker voorkomt bij mensen met eczeem”, zegt dermatoloog Dr. Rachel Nazarian.

Daarnaast is er nog een tweede oorzaak wat strawberry legs kan veroorzaken. En dat is de manier waarop je scheert. “Folliculitis wordt getriggerd door ontstoken en geïrriteerde haarzakjes op de dijen en benen”, aldus Nazarian. “Dit gebeurt vaak na het scheren”, vult dermatoloog Dr. Anar Mikailov aan.

Dit kun je ertegen doen

Volgens Shah bestaat er helaas geen definitieve genezing voor de aandoening, maar je kunt wél bepaalde dingen doen om je huid te verbeteren. Komen ze:

1. Let op je scheertechniek

Shave het liefst na een warm bad of douche met scheerschuim en gebruik geen oude scheermesjes.

2. Exfolieer

Ga niet als een ‘gek’ lopen scrubben. “Hoewel het tijdelijk de verstopte follikels losmaakt, veroorzaakt deze ruwere vorm van scrubben nog meer ontstekingen”, legt Nazarian uit. Ai! Wat je wel kunt doen? Zoek liever naar producten met ingrediënten zoals glycolzuur, salicylzuur en andere AHA’s en BHA’s. Met andere woorden: grijp naar chemische peelings voor je lichaam. Daarnaast raadt Nazarian aan om de aangetaste delen voorzichtig te wassen en de huid droog te deppen voordat je je aankleedt.

3. Hydrateer

Zorg ervoor dat je na het scheren en exfoliëren een vochtinbrengende crème aanbrengt.

Bron: Bustle, Margriet, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock

Beauty en Fashion
  • Young woman with beautiful legs at home