Om deze reden voegen mensen zout aan hun koffie toe

Aha!

Woman drinking coffee at a coffee shop

Koffie met suiker of melk kennen we inmiddels. Koffie met zout? Daar hadden we nog niet eerder van gehoord. Toch zijn er mensen die erbij zweren.

Bittere koffie verzachten

Je gebruikt vaak zuivel of een zoetmaker, zoals suiker, zoetstof, een scheutje melk of een siroop om de bittere, ruwe smaak van koffie te verzachten. Maar er zijn ook voorstanders van zout in de koffie. Je kijkt misschien raar op van de combinatie bitter met zout, maar het is echt waar: zout vermindert juist de bittere smaak van koffie.

Smaken komen beter naar voren

Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een snufje zout effectief werkt in het onderdrukken van de bittere smaak van koffie of andere voedingsmiddelen. Daarom gebruik je ook wel eens zout tijdens het koken. Andere smaken komen namelijk beter naar voren, wanneer bitterheid met zout samenkomt. Deze sterke smaken worden vervolgens verminderd in het gerecht.

Mocht je koffie te bitter vinden en smaakt koffie met suiker en melk jou niet helemaal, dan kun je een beetje zout proberen. Het is experimenteren hoeveel zout nodig is, aangezien smaak voor iedereen anders is. Heb je een hoge bloeddruk of moet je op je inname van zout letten? Dat is het verstandig om geen zout te gebruiken, maar toch voor zuivel of een zoetmaker te kiezen.

Gebruikelijk in andere landen

In sommige landen, zoals Zweden en Vietnam is het normaal om zout in de koffie te doen. Dit doen ze om de smaak te bevorderen. Naast zout voegen ze in Vietnam ook gecondenseerde melk toe. En in Zweden wordt, volgens de Arctisch Zweedse koffietraditie, niet gewoon tafelzout gebruikt, maar wordt gezouten kaas of vlees toegevoegd om de bittere smaak te verdoezelen. Wij moeten toch even wennen aan een bakkie pleur met zout...

Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock