Soms heeft je huid een eigen wil, en komen er ineens droge plekjes en witte builtjes waar je helemaal niets aan kunt doen. De witte bultjes hebben de naam milia en hebben veel weg van mee-eters. Benieuwd wat het is en hoe je het voorkomt? Lees dan verder.
Witte bultjes
De opeenhoping van kleine witte bultjes lijken op witte mee-eters, maar het zijn eigenlijk geen vlekken. De kleine clusters van bultjes worden milia genoemd en komen vaker voor dan je zou denken.
Wat is milia?
Milia, of melkvlekken of gerstekorrels zoals ze worden genoemd, verschijnen vaak als kleine verhoogde witte stippen rond de ogen en oogleden, en soms ook rond de neus, wangen of andere delen van het lichaam. Ze komen bij elk huidtype en leeftijd voor.
Maar hoe komt het? Milia ontstaat wanneer dode huidcellen vast komen te zitten onder het huidoppervlak en een kleine harde witte groep cysten vormen. Ook is er een verschil is de soorten milia. We zetten ze op een rijtje.
Neonatale milia
Dit wordt vaak gezien bij baby’s en wordt veroorzaakt door geblokkeerde zweetklieren. De witte bultjes verdwijnen meestal na een korte tijd en kun je het beste gewoon met rust laten.
Primaire milia
Deze vorm kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen en is vergelijkbaar met neonatale milia. Het wordt meestal gecategoriseerd als primaire milia als er geen duidelijke oorzaak is of kan worden gekoppeld aan een genetische huidaandoening.
Secundaire milia
Dit type milia treedt op wanneer de huid beschadigd is. Dit kan het gevolg zijn van overmatig gebruik van een occlusieve crème, steroïden of als gevolg van zonnebrand, huiduitslag of letsel.
Hoe kun je het voorkomen?
Bij milia onder de ogen is het volgens dermatoloog dr. Tinna Meder aan te raden om je huidverzorgingsroutine te veranderen. Hoe fijn rijke vochtinbrengende crèmes en oogcrèmes ook zijn, ze kunnen de huid verstoppen wat kan zorgen voor verstopte follikels en vorming van milia.
“Zorg ervoor dat je de huid regelmatig reinigt, exfolieert en hydrateert. Nachtserums voor onder de ogen kunnen ook helpen milia te voorkomen. Naarmate we ouder worden, verliest ons lichaam van nature een deel van zijn vermogen om droge huidcellen weg te exfoliëren”, legt Meder uit.
Consultant-dermatoloog Catherine Borysiewicz stelt voor om de rijke vochtinbrengende crèmes te vermijden en zachte exfoliatieproducten zoals melkzuur te gebruiken. “Melkzuur is een groter molecuul, dus het dringt niet zo diep door in de huid, wat betekent dat het minder irriterend kan zijn.” Volgens haar kan retinol ook helpen, omdat het de olieproductie vermindert en de huidcelvernieuwing verhoogt.”
Gaan de witte bultjes niet weg of denk je dat het wat anders is dan milia? Dan kan het nooit kwaad om advies te vragen van een dermatoloog. Ook kan een schoonheidsspecialist de gerstekorrels verwijderen tijdens een behandeling.
Bron: Stylist, Elegance | Beeld: Adobe Stock