Cardio-workout? Zo weet je of je het beste voor de loopband of crosstrainer kunt gaan

Aha!

Group of athletes exercising on cross trainer while working out in gym.

Na al dat getil en gesjouw met dumbells en barbells willen we soms ook wel eens wat anders. Een cardio-workout tussen je krachttrainingen door goed voor de afwisseling. Maar hoe weet je dan voor welk apparaat je het beste kunt gaan? Wij zetten de voordelen van de loopband en de crosstrainer op een rijtje.

Lastige keuze

In de sportschool heb je genoeg keus als het gaat om cardio-apparatuur. Zo kun je simpel beginnen en voor de loopband gaan, maar is de crosstrainer ook een goede optie. Op beide apparaten kun je een goede cardio-workout doen, maar hoe weet je nou welk apparaat het beste bij je past?

De voordelen van de loopband

De loopband is een van de bekendste cardio apparaten en dat is niet voor niks. Op de loopband train je je rug-, buik-, bil- en beenspieren en natuurlijk je conditie. Valt je rondje hardlopen in het water door een regenbui? Dan is het ideaal om alsnog te kunnen hardlopen op een loopband met een dak boven je hoofd. Ook kun je je work-out aanpassen naar je eigen wensen, door een helling in te stellen, een intervaltraining te doen of het hardlopen en wandelen af te wisselen. Combineer je al deze dingen, dan kun je gewoon van een HIIT-workout spreken. Kortom, de loopband is een veelzijdig apparaat met veel opties. Je kunt je work-out langzaam opbouwen naar jouw wensen. Nog op zoek naar een goeie work-out op de loopband? Probeer dan eens de 12-3-30 methode.

De voordelen van de crosstrainer

Als je regelmatig in de fitness komt, dan is de crosstrainer je waarschijnlijk wel bekend. Met de crosstrainer train je – naast je conditie – voornamelijk je benen en schouders. Met de crosstrainer train je dus ook je bovenlichaam, wat bij de loopband niet echt het geval is. Een work-out op de crosstrainer is dus een full body work-out. Ook belast je op de crosstrainer niet onnodig lichaamsdelen. Je gewrichten en ruggengraat worden namelijk minimaal belast en dus heb je minder kans op blessures. Verder heb je veel controle over de snelheid en hoe zwaar de work-out is, dus je kunt het apparaat instellen naar jouw wensen.

Al met al is het goed om zowel de loopband als de crosstrainer eens uit te proberen en te kijken wat jij het fijnst vindt. Ook is het belangrijk om na te gaan wat jouw doelen zijn. Train je voor een hardloopwedstrijd? Dan is de loopband het beste. Wil je het liefst zoveel mogelijk calorieën verbranden? Dan maakt het niet echt uit voor welk apparaat je gaat, als je jezelf maar blijft uitdagen. Stel je crosstrainer wat zwaarder in of zet de helling op de loopband aan.

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe stock