Heerlijk hoor, dat rondje hardlopen, skeeleren of bootcampen in de zomer. Maar zeg eens eerlijk: heb jij je wel goed ingesmeerd als je buiten gaat sporten? Zonbescherming is juist dan heel belangrijk. En nee, het smelt echt niet van je gezicht. Zes feiten en fabels op een rijtje.
Fabels
Ik verbrand niet zo snel, dus als ik een halfuurtje buiten ga sporten, hoef ik me niet in te smeren. Fabel.
Je moet je altijd goed insmeren, zelfs al verbrand je minder snel. Dat heeft te maken met schadelijke UV-stralen. Waar UVB-straling zorgt voor een rode verbrande huid, zie je bij UVA-straling eigenlijk niets. Maar het zorgt wel voor flinke schade aan je huid doordat deze stralen genetisch materiaal in je cellen beschadigen. Gelukkig kan je lijf dit deels weer herstellen, maar hoe meer zonneschade, hoe groter de kans is op huidkanker op latere leeftijd. Bovendien heeft hoe snel je verbrand alles te maken met de zonkracht van dat moment. Is de zonkracht boven de 7 of hoger (wat steeds vaker voorkomt in Nederland) dan kun je als je een lichte huidskleur hebt al binnen tien tot vijftien minuten verbranden. Bovendien is smeren met een zonneproduct ook een van de belangrijkste dingen die je kunt doen tegen huidveroudering.
Zonnebrand tijdens het sporten smelt altijd direct weer van mijn gezicht als ik ga zweten. Fabel.
Er zijn echt voldoende merken met een zonnebrandcrème die luchtig en niet vettig zijn, en goed op je huid blijven zitten tijdens inspanning. Kies bij voorkeur voor een waterbestendige zonnebrand of een speciale sportzonnebrand die sweatproof is. Hiermee kun je met een gerust hart smeren, want zelfs al zweet je peentjes dan nog loopt de zonnebrandcrème niet in straaltjes van je gezicht. Ook een aanrader: een zonnebrandstick. Deze balsem is waxachtig, maar plakt niet. Hierdoor glijdt het product niet snel van je huid en blijft het lekker lang zitten. Overigens ook ideaal om schuurplekken bij je bovenbenen mee te voorkomen. Door ze in te smeren met een balsemstick glijden je bovenbenen soepeler langs elkaar heen.
Zonnebrandcrème van vorig jaar werkt nog even goed. Fabel.
Heb je nog een tube van vorig jaar over die half leeg is en je regelmatig meenam naar het strand? Gooi die dan liever weg. De werking van ingrediënten en UV-filters neemt namelijk af door blootstelling aan warmte en bacteriën. Maar heb je nog een spray liggen die nooit geopend is en op een koele plek in huis lag, dan kan die je huid nog wel goed beschermen. De meeste ongeopende verzorgingsproducten zijn meestal dertig maanden houdbaar. Op de verpakking vind je een symbool van een open pot met een cijfer erbij. Hieraan kun je zien hoe lang het product houdbaar is. Twijfel je toch omdat de zonnebrand anders ruikt, of ziet het er gelig uit? Hop, in de prullenbak ermee!
Smeren met SPF50 is beter dan smeren met SPF30. Fabel.
Het verschil met SPF50 en 30 is minimaal. Een zonproduct met SPF30 beschermt 96,6 procent aan UVB-straling en SPF50 beschermt voor bijna 98 procent.
Feiten
Door zweet verbrand je sneller. Feit.
Zweten zorgt er inderdaad voor dat je sneller verbrandt. Door het zout en vocht worden UV-stralen weerkaatst. Hierdoor komt er nog meer straling op je huid, waardoor je sneller verkleurt. Bovendien heeft zweet ook effect op hoe lang de zonnebrandfactor je huid beschermt. Hoe meer je zweet, hoe sneller de zonnebrand van je huid kan smelten. Daarom kun je tijdens je work-out beter kiezen voor een waterresistant zonnebrand, die blijft bij inspanning namelijk beter zitten.
Ook als het bewolkt is moet je smeren met SPF. Feit.
Bewolking zorgt ervoor dat het minder warm is en heeft invloed op de zonkracht, maar die schadelijke UV-stralen komen dwars door dat wolkendek heen. Dus ga je lekker buiten beginnen aan je work-out onder een deken van wolken? Smeer jezelf ook dan gewoon royaal in met je favoriete zonneproduct. Dit geldt natuurlijk niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Zeker als je een lange training gaat doen is jezelf beschermen een must.
Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock
- African American woman wearing a bikini in a beach setting - generative AI - AI generated