Zo vaak zou je je gezicht moeten reinigen op basis van je huidtype

Weet jij eigenlijk wel wat je huidtype is?

Pleased lady in a bathrobe staring at her reflection

Grote kans dat jij je gezicht iedere ochtend en avond reinigt. Hoewel dit voor velen de standaard procedure is, zou je eigenlijk per huidtype moeten kijken hoe vaak je je huid zou moeten reinigen.

Toch wat ingewikkelder

Hoe dieper je in het onderwerp skincare duikt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. De basis bestaat natuurlijk uit reinigen + een moisturizer + een SPF. Maar om bepaalde huidproblemen te behandelen, kun je dit het beste uitbreiden met een serum en een exfoliant. En van die producten heb je zoveel verschillende varianten. Ingewikkeld, for sure. Het reinigen van je gezicht leek daarom echter zo'n simpele stap. Dat doe je 'gewoon' twee keer per dag met een mild reinigingsproduct. Toch blijkt ook dat niet voor iedereen op te gaan. Hoe vaak je je gezicht het beste kunt reinigen hangt erg van je huidtype af.

Snelle huidtypetest

Wil je achterhalen welk huidtype je hebt? Dan kun je met een simpele huidtest een eind komen. Was hiervoor je gezicht met een milde cleanser. Breng vervolgens geen andere producten aan en wacht vijf minuten. Hoe voelt je huid daarna?

  • Voelt het droog en strak? Dan heb je een droge huid.
  • Voelt het oily en glimt je huid? Dan heb je een vette huid.
  • Is je gezicht alleen vettig in de T-Zone? Dan heb je een gecombineerde huid.
  • Voelt je huid comfortabel en is er geen sprake van een glimmend effect? Dan heb je een normaal huidtype.

Normale huidtype

In de volksmond spreken we dan wel van een normale huid, maar natuurlijk is elke huid normaal. Dit is enkel je huidtype, en wordt zo genoemd omdat die het meest low maintenance is. En je hebt geluk met dit huidtype. Of jij je gezicht 1 of 2 keer per dag wilt reinigen, is helemaal aan jou.

Als je huid in de ochtend goed aanvoelt, zou je een reinigingsbeurt kunnen overslaan. 's Nachts herstelt je huid de vochtbarrière, waardoor je door het te wassen soms meer kwaad dan goed doet. Wel een kleine side note: mocht je het reinigen in de ochtend overslaan, maar na een paar dagen meer onzuiverheden op je huid opmerken? Dan heeft je huid wel behoefte aan een cleanser in de ochtend.

Droog huidtype

Heb je een droge huid? Dan is het (vaak) niet nodig om je gezicht in de ochtend te reinigen. Sla deze stap in je huidverzorgingsroutine in de winter liever over. Tijdens de droge wintermaanden onttrek je de huid extra aan vocht als je jouw gezicht 's ochtends reinigt. Je huid heeft namelijk 's nachts gewerkt aan het herstellen van de vochtbalans. Je kunt het reinigen in de ochtend dan overslaan en meteen beginnen aan stap 2 van jouw skincare-routine. In de avond is het uiteraard wel belangrijk om je gezicht te reinigen.

Vet huidtype

Mensen met een vette huid hebben sneller last van breakouts. Heb jij een vet huidtype? Dan is het belangrijk dat jij je gezicht wel echt twee keer per dag was. 's Avonds, maar dus ook 's ochtends. 's Nachts werkt de huid aan het versterken van de vochtbalans, maar mensen met een vette huid kunnen hierdoor ook snel een teveel aan vettigheid op hun huid ervaren. Iets wat je deels kunt voorkomen door je huid 's ochtend ook te reinigen.

Overigens is het ook belangrijk dat je jouw huid niet vaker dan twee keer per dag reinigt. Als je het te vaak doet, kan het namelijk juist leiden tot een verhoogde talgproductie, waardoor je huid nog vetter kan worden.

Gecombineerd huidtype

Bij een gecombineerd huidtype is het een kwestie van testen wat het beste werkt. 's Avonds wassen is een must. Of je je huid ook in de ochtend moet wassen, hangt af van de reactie van de huid. Probeer het 's ochtends een tijdje niet te reinigen. Merk je dat je huid goed aanvoelt en heb je geen last van breakouts? Dan zit je goed. Voelt je huid daarentegen niet zo fijn aan en heb je meer last van puistjes en andere onzuiverheden? Dan is het beter om je huid wel in de ochtend te reinigen.

Bron: L'Officiel USA | Beeld: Adobe Stock

Beauty en Fashion
  • Portrait of a smiling dark-haired woman examining the skin on her face in front of the mirror