Aha! De plek van je acne kan onthullen wat precies de oorzaak is

Vooral de laatste is verrassend!

Acne is iets waar we allemaal van hopen dat we er nooit mee te dealen krijgen. Toch is dat in veel gevallen helaas wel zo. Gelukkig zijn er door de jaren heen steeds meer manieren en middeltjes gevonden om dit huidprobleem zo grondig mogelijk aan te pakken. Maar dat is niet meteen het eerste waar je aan moet denken als je acne spot. Het is namelijk handig om eerst te weten wat de oorzaak is van het probleem. Heb jij bijvoorbeeld acne op een specifieke plek? Dan kan dat veel zeggen over de oorzaak ervan.

Kin of kaaklijn

Volgens dermatologen Whitney Bowe en Amanda Doyle en schoonheidsspecialiste Lindsey Blondin zijn er verschillende redenen waarom de ene meer last heeft van acne dan de ander.

Zo zeggen ze bijvoorbeeld over acne op je kin of kaaklijn vóór je menstruatie, dat dit te maken heeft met een hormonale disbalans. "Hormonale veranderingen zijn onvermijdelijk, maar de effecten ervan kunnen wel worden verminderd door voldoende slaap, het drinken van genoeg water en het zorgvuldig reinigen van de huid", laat Blondin weten.

Wangen

Merk jij dat je meer puistjes begint te krijgen op je wangen? Dan is de kans groot dat je je make-up kwasten of bijvoorbeeld telefoon al een langere tijd niet hebt schoongemaakt. Maar dat hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Blondin legt namelijk uit dat je wangen in verband staan met je luchtwegen. Roken is dus een grote no go. Doyle laat weten dat het ook nog te maken kan hebben met suiker. Heb jij hier dus last van? Hoog tijd om wat gezonder te gaan leven!

Voorhoofd

Stress zou de grote oorzaak kunnen zijn van puistjes op je voorhoofd. Het enige wat het drietal daarvoor kan adviseren, is je rust nemen. Daarnaast heeft je voorhoofd ook een link met de spijsvertering, waardoor je de chips zakken het beste kunt vermijden.

Ook hoeden en petten kunnen een grote oorzaak zijn van acne op je voorhoofd. De stof schuurt immers continu over je huid heen. Als laatste kunnen ook nog haarverzorgingsproducten de boosdoener zijn. Vermijd bijvoorbeeld producten en conditioners die je moet laten inwerken. Jep, it's sad but it's true. Heb je lang haar? Let dan extra goed op, want ook daar kunnen je poriën gaan verstoppen wat weer leidt tot puistjes op je rug en in je nek.

Neus

Dan is daar nog de neus. En wat blijkt? Je neus is kennelijk gelinkt aan je hart. Wil jij de puistjes op je neus dus voorkomen? Probeer dan zo min mogelijk vlees en kruidige gerechten te eten. Vervang deze bijvoorbeeld door voedsel met goede vetten zoals noten, avocado's en vis. Ook door bepaalde ingrediënten in poeders en foundation kunnen een boosdoener zijn voor puistjes op je neus, let daar dus goed op!

Tussen je wenkbrauwen

Geloof het of niet, maar tussen je wenkbrauwen is dé plek waar een voedselallergie zich het eerst laat zien, zo legt Blondin uit. Dit kan bijvoorbeeld lactose-intolerantie zijn. Maar dat is niet alles. Ook het eten van voedsel wat moeilijk te verteren is kunnen puistjes tussen je wenkbrauwen veroorzaken. Daarnaast is alcohol ook een grote oorzaak van onzuiverheden tussen de wenkbrauwen.

Oren

Oké, dit is niet een plek waar je meteen denkt aan acne, maar het bestaat zeker. De oren zijn gelinkt aan de nieren, waardoor puistjes op je oren meteen een teken zijn van uitdroging. "Drink veel water en vermijd koolzuurhoudende en cafeïne-houdende dranken", zo adviseert Blondin. Aha!

Bron: Marie Claire, Health, Grazia | Beeld: Adobe Stock