Wait, what? Je kunt een gekookt ei beter niet met een zilveren lepel eten

Het blijkt om meerdere redenen geen goede combinatie.

Woman eating fresh soft boiled egg at white wooden table, closeup

Heerlijk, zo'n gekookt eitje in de ochtend of als verantwoord tussendoortje. Het liefst lepelen we ze grondig uit om vervolgens een perfect leeg schilletje over te houden. Met wat voor soort bestek je dit dan doet, moet niet veel uitmaken, zou je denken. Toch blijkt dit niet helemaal waar, want je kunt hiervoor maar beter geen zilveren lepeltje kunt gebruiken.

Verantwoorde snack

Wie veel sport, let waarschijnlijk op zijn of haar eiwit-inname. Eiwitten zijn immers nodig om je spieren te herstellen, maar ze geven je ook een verzadigd gevoel. Eieren zijn niet alleen lekker, maar ze bevatten ook nog eens veel vitamines en een hoop van die belangrijke eiwitten. Zo bevatten 2 middelgrote gekookte eieren zo’n 14 gram. Maarre, let er voortaan even op hoe je deze verantwoorde snack opeet, want je kunt je zilveren lepel beter in de la laten liggen.

Zilveren bestek

Je vraagt je vast af waarom het geen goed duo is. Well: zilver en gekookt ei kan voor een chemische reactie zorgen. Het zorgt ervoor dat er een onaangename metaalachtige (na)smaak ontstaat en het kan leiden tot zwarte vlekken op je zilveren bestek. Dit komt doordat eieren zwavel bevatten, iets wat in combinatie met zilver een chemische reactie op kan leveren. De zwarte vlekken zijn niet makkelijk van je bestek te verwijderen.

Gezondheid

Maar dat is niet alles, want naast vlekken kan het stofje zilversulfide dat ontstaat – in serieuze hoeveelheden weliswaar – ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Het risico om er echt ziek van te worden is klein, maar toch kun je de stof het beste zo veel mogelijk vermijden. Eet je gekookte eitje dus voortaan liever met een lepel van hout, plastic, hoorn, parelmoer of porselein.

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock

Food
  • Woman eating fresh soft boiled egg at white wooden table, closeup