Better safe than sorry! Hierom kun je beter niet douchen met onweer

Handig om te weten!

female Asian taking joy in the shower and using soap She feels at rest.

Iedereen weet dat je niet onder een grote boom moeten gaan schuilen als het buiten onweert. Dit zou immers levensgevaarlijk kunnen zijn. Echter, is dat niet het enige waar je voor moet oppassen als het buiten onweert. Blijkbaar kun je tijdens een onweersbui ook maar beter wegblijven van de douche...

Douchen

Als we een expert van het Amerikaanse National Weather Service moeten geloven, is het verstandig om bij alles wat elektriciteit kan geleiden uit de buurt te blijven. Nee, dit zijn dus niet alleen maar kabels en stekkers, maar ook ongeaarde leidingen. Maar waarom moet je daarbij uit de buurt blijven? Tijdens een blikseminslag kan stroom door de leidingen naar binnen komen. Daarnaast kan water stroom juist geleiden, waardoor je ook alles waar water uitkomt moet vermijden tijdens een onweersbui. Douchen tijdens onweer is dus een hele grote no go!

Vermijdt ook deze dingen

Maar naast het douchen zijn er nog een aantal dingen die je beter niet kunt doen tijdens een onweersbui. Zo moet je bijvoorbeeld niet gaan zwemmen in open vlaktes als de hel losbarst. Eigenlijk is het gewoon helemaal niet verstandig om buiten te gaan staan als het onweert. Op advies van de brandweer zeggen zij dat je een half uur moet wachten tot na de bui, voordat je weer naar buiten kan.

Blijf daarnaast uit de buurt van ramen tijdens een bui. De bliksem kan namelijk inslaan, en voor je het weet schiet het glasraam kapot. Enne, deze scherven wil je natuurlijk niet in je lichaam of gezicht krijgen.

Stekkers uit het stopcontact

Als laatst is het belangrijk om de stekkers uit het stopcontact te halen. Denk daarbij wel echt aan álle stekkers, zoals die van je televisie, je computer, je telefoon, lampen en ga zo maar door. Als de bliksem inslaat kan het er namelijk voor zorgen dat de stoppen doorslaan waardoor je elektrische apparaten schade kunnen oplopen. Nóg een tip: bel niet met je telefoon als 'ie nog aan de lader zit. Héél belangrijk.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock