Met deze tips kan een litteken minder zichtbaar worden

Echter, hij zal nooit helemaal weggaan.

young woman looking her acne scars on the mirror

Hoewel we proberen om van ons lichaam te houden zoals die is, heeft iedereen bepaalde dingen waar die zich aan stoort. Misschien heb jij een bepaald litteken en zou je daar graag vanaf willen. Van een litteken kom je nooit helemaal af, maar met bepaalde tips kun je ze wel wat laten vervagen.

Vervagen

Vooropgesteld: het is helaas niet mogelijk om een litteken helemaal te laten verwijderen. Wel is het mogelijk om het wat te vervagen, al hangt dat wel van een aantal factoren af. Hoe ouder je bent, hoe lastiger het is. Ook hangt het af van de ernst van je litteken.

Als je je litteken wilt vervagen, wil je natuurlijk het liefst meteen zelf aan de slag gaan. Toch is het verstandig (we raden het zelfs met klem aan!) om een arts te raadplegen als je een wat groter litteken hebt. Als je litteken hebt overgehouden aan een ongeluk of operatie, kun je het beste met een arts overleggen hoe jij je litteken wat minder zichtbaar kunt maken. Je huisarts kan je dan mogelijk een van de volgende methodes aanraden:

1. Een crème

Er bestaan speciale littekencrèmes of -oliën die je kunt aanbrengen om een litteken wat te verminderen. Deze smeersels bevatten bestanddelen die het herstelproces ondersteunen. Ook houdt het je litteken soepel. Meestal krijgen mensen deze crème of olie voorgeschreven wanneer hun litteken nog in de rijpingsfase zit. Dit zijn de eerste twee jaar na het sluiten van de wond, op dit moment is zo'n remedie het meest effectief.

2. Littekenpleister

Een littekenpleister bevat siliconen en dat is precies waar een litteken behoefte aan kan hebben. De siliconen kunnen het litteken namelijk gladder, zachter en minder dik maken, waardoor die dus minder zichtbaar wordt. Dit soort pleisters kun je de hele dag dragen.

Overigens is er ook een gel verkrijgbaar met die siliconen erin. Dit is met name fijn voor mensen die een litteken op een zichtbare plek zoals hun gezicht hebben.

3. Chemische peeling

Als je een litteken hebt dat erg oppervlakkig is, zou je een chemische peeling kunnen gebruiken. Let er wel op dat je niet de eerste de beste chemische peeling gebruikt en laat het ook vooral doen door een professional. Bij een dergelijke peeling wordt een stofje aangebracht dat de bovenste huidlaag ex folieert, waardoor er een nieuwe, gezonde huidlaag kan verschijnen. Je litteken gaat hierdoor niet weg, die zit namelijk in meerdere huidlagen, maar kan zo wel wat minder zichtbaar worden.

4. Laserbehandeling

Een andere manier om een litteken te verminderen is door een laserbehandeling te volgen. Tijdens zo'n behandeling gebruikt een specialist een laser om piepkleine gaatjes in de huidlaag te maken. Dit om de genezing van de huid te stimuleren.

5. Injecties met corticosteroïden

Het is een hele mond vol, maar corticosteroïden kunnen littekens langzaam vervagen. Wanneer je gebruik wilt maken van deze methode, worden er injecties met deze hormonen in het litteken gespoten. Wel is het goed om even na te denken over deze behandeling. Je hebt namelijk meerdere behandelingen nodig en ze zijn vrij pijnlijk.

Bron: Tips en Weetjes, Libelle België | Beeld: Adobe Stock

Health
  • beautiful girl with acne looking herself on the mirror