Nicolette Kluijver over in shape blijven: 'Ik leef al jaren gezond en werd ziek'

'Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: ik wil gewoon leven'

Haar happy en healthy lifestyle werkt aanstekelijk. Nicolette Kluijver (bijna 39) houdt van gezond leven, zowel fysiek als mentaal. Maar je moet de Expeditie Robinson-presentatrice niet op een yogamat neerzetten. "Dan word ik helemaal kriegel, laat mij maar lekker wandelen", vertelt ze in de nieuwste Happy in Shape.

Actieve leefstijl

Nicolette is naar eigen zeggen altijd al een 'Sport Billy' geweest. "Als ik vrij ben, sport ik drie keer in de week. En als dat niet lukt, bijvoorbeeld tijdens de opnames van Expeditie Robinson, probeer ik in ieder geval veel te lopen en die tienduizend stappen per dag te halen. Omdat ik een heel hyperactief persoon ben, is sporten echt een uitlaatklep voor mij. Ik doe het niet voor mijn figuur, want ik ben eerder té slank. Mensen zeggen weleens: “En dan sport je ook nog eens zoveel”, maar ik heb dat echt nodig om te ontladen", legt ze uit.

Soms krijgt Nicolette wel eens te horen dat ze te dun is. "Daar ben ik het mee eens, ik ben óók vaak heel dun. Maar daar kan ik niks aan doen, het is echt mijn bouw", legt de presentatrice uit. "Ik heb lang modellenwerk gedaan, en toen hield ik heel erg rekening met wat ik at. Daarna ging ik voor televisie werken en dacht ik: fuck it, ik laat alles los. Ik wilde niks meer aan mezelf doen, geen make-up, geen verzorgd haar. Dat zie je ook terug, de eerste jaren van BNN zag ik er echt verslonst uit, haha. Ik ging ook weer alles eten wat ik mezelf daarvoor had ontzegd, maar het gekke was: ik kwam niets aan. Toen ontdekte ik dat het dus helemaal niets uitmaakt, het ligt gewoon aan mijn bouw."

Nicolette Kluijver over wonen op Bonaire: 'Het was goed om weer even terug te gaan naar wie ik ben’

Lekker eten

Wat eet Nicolette dan precies om in shape te blijven? "Ik eet geen vlees, en vis eet ik alleen bij uitzondering. Verder ben ik gek op smoothies en als ik ergens kan kiezen tussen iets gezonds en iets ongezonds, kies ik altijd dat eerste. Gewoon omdat ik het echt lekker vind. Maar ik eet wel normale dingen, zoals een bruine boterham met pindakaas. Ik weet nog dat ik een keer voor een blad een eetdagboek heb bijgehouden, en toen was iedereen een beetje verbaasd dat ik niet de hele dag aan de havermelk en dat soort supertrends zat. Maar nee, dingen als modder eten, doe ik allemaal niet."

Kanker

Hoewel Nicolette zo gezond mogelijk leefde door de jaren heen, werd ze ziek. Ze kreeg een aantal jaar geleden namelijk longkanker. En dat voelde toch een beetje alsof haar lichaam haar in de steek liet. "Ik vind, zonder over mensen te oordelen, het soms lastig als ik leeftijdsgenoten zie die roken, drugs gebruiken en elk weekend naar de klote gaan. Ik leef al jaren gezond en ik werd ziek. Maar dat kun je niet vergelijken, kanker is echt bad luck. Ik zie het wel bij lotgenoten gebeuren dat ze een totaal andere kant op gaan en niks wat slecht is meer durven nemen. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: ik wil gewoon leven. En dat betekent ook dat ik gewoon een wijntje moet kunnen drinken of een chipje eten. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je die balans vindt van goed eten, bewegen en slapen."

Ondanks dat Nicolette inmiddels genezen is, kan ze de ziekte nooit helemaal loslaten. "Bij mijn soort (long)kanker is dat lastig, want ik moet nog steeds iedere drie of zes maanden op controle komen." En dat geeft behoorlijk wat stress. "Van die stress word je helemaal gek. Ik ben elke keer weer blij als ik ‘goedgekeurd’ ben, dan denk ik: oh ja, ik ben weer verlengd. Maar ik probeer het wel om te buigen naar iets positiefs en te denken: wat fijn dat ik weet dat alles goed is. Het is ook een luxe dat ik zo goed word gecontroleerd", aldus Nicolette.

Benieuwd naar de rest van het interview met Nicolette? Het hele interview lees je in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf nu in de winkel of online te bestellen op tijdschrift.land.

Tekst: Jill Waas | Beeld: Tom ten Seldam