Heb jij slapeloze nachten omdat je regelmatig wakker wordt van nachtmerries? Een slaapexpert legt ons het verschil uit tussen traditionele nachtmerries en 'stressdromen'. Ook vertelt ze waarom we eigenlijk meer aandacht moeten besteden aan onze onderbewuste gedachtes.
Nare dromen
Je hebt vroeger vast weleens een terugkerende nachtmerrie gehad die tot op de dag van vandaag in je geheugen zit gegrift. Van achtervolgd worden op een kerkhof tot verdrinken in het zwembad: zoals de meeste kinderen dat hebben, kan je verbeeldingskracht een aantal behoorlijk gekke scenario's in je slaap verzinnen.
Naarmate je ouder wordt, veranderden die nachtmerries vaak van vergezochte angsten in meer realistische en alledaagse scenario's. Soms kun je zelfs wakker schrikken in de overtuiging dat het écht heeft plaatsgevonden. Dromen dat je te laat op je werk komt, een tand kwijtraakt, of zelfs bevalt van een denkbeeldige baby zijn hier voorbeelden van. Waarom zijn die alledaagse angsten en stressmomenten de hoofdmoot van onze nachtmerries? Dr. Moira Junge, gezondheidspsycholoog bij The Sleep Health Foundation, zegt dat dit soort onbewuste brouwsels helemaal geen nachtmerries zijn. Volgens haar zijn het stressdromen.
Stressdromen
De slaapexpert legt uit dat dromen een normaal onderdeel van een gezonde slaap is, en dat zelfs stressvolle dromen over het algemeen op de lange termijn geen negatief effect op onze slaapkwaliteit hebben. Nachtmerries daarentegen, gaan altijd gepaard met wakker worden en kunnen problematisch worden als ze te regelmatig voorkomen. “Nachtmerries hebben een intensere en verontrustendere inhoud en kunnen geassocieerd worden met serieuze angst en shock, in plaats van met de zorgen en frustratie van een zogenaamde stressdroom”, legt dr. Junge uit aan Body and Soul.
Hoewel stressdromen geen formele term is die wordt gebruikt in de wereld van slaaponderzoek en slaappsychologie, zegt dr. Junge dat vrijwel alle experts erkennen dat dromen inhoud kunnen bevatten die verband houden met 'wakkere' ervaringen, zowel positief als negatief. Veel mensen dromen bijvoorbeeld dat ze te laat of onvoorbereid zijn voor een sollicitatiegesprek, of dat ze verkeerd gekleed of zelfs naakt aanwezig zijn bij een belangrijke gebeurtenis. Een andere veel voorkomende stressdroom is het verlies van je tanden of haar.
“Stressdromen weerspiegelen vaak je dagelijkse zorgen, stress of onopgeloste problemen”, legt de slaapexpert uit. “Terwijl nachtmerries veel intenser zijn en verband kunnen houden met traumatische ervaringen of angsten en een grotere negatieve impact kunnen hebben.”
Onvermijdelijk?
Hoewel er geen manier bestaat om stressvolle dromen helemaal te vermijden, zegt de slaapexpert dat we de frequentie en de impact op onze emotionele gezondheid ervan kunnen minimaliseren door onze stresstriggers aan te pakken. Dit kun je volgens haar doen door een consistent slaapschema aan te houden, je werklast onder controle te krijgen, ervoor te zorgen dat je omringd wordt door fijne mensen en door je aan een gezond voedingsschema en een sportroutine te houden.
Bovendien zegt ze dat lezen of mediteren voor het slapen je kan helpen je onderbewustzijn in te stellen voor een vredige slaap. Het kan ook helpen om je zorgen en angsten voordat je naar bed gaat op te schrijven, zodat je je negatieve gedachtes kwijt kunt.
Bron: Body and soul, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock
- woman have insomnia on the bed selective focus on alarm clock at three in the morning.