Deze hardloopschoenen zijn een foam feestje aan je voeten

Hoofdredactrice Hilde Veeren testte de The Fresh Foam X 1080 van New Balance uit.

Wist je dat de herfst voor veel hardlopers het favoriete seizoen is? Niet zo gek, want de temperatuur is heerlijk en de natuur is op zijn mooist. Hoofdredacteur Hilde Veeren kan – weer of geen weer – sowieso geen genoeg krijgen van hardlopen. Zeker niet met de nieuwste New Balance hardloopschoenen aan haar voeten.

Anybody can run met de New Balance Running Gear

Meer dan vijfentwintig jaar geleden rende ik mijn eerste rondje park en sindsdien ben ik hooked. Mijn grootste inspiratie? Mijn vader, die niet alleen snel was op de marathon, maar ook door weer en wind zijn hardloopschoenen aantrok. Ik ren mijn wekelijkse rondjes meestal in het park. Als ik dieper de natuur in wil, zal ik eerst een stuk moeten fietsen of rijden en daarmee verlies ik ren-tijd. Bovendien verlies je naar mijn idee ook meteen een van de grootste voordelen van hardlopen: schoenen aan en gaan. Geen poespas, geen ingewikkelde gear, alleen jezelf, je benen en fijne schoenen. Natuurlijk heb ik mijn hardloopliefhebberij uitgebreid met leuke gadgets, maar feit blijft dat het allerbelangrijkste je schoenen zijn.

Energy return

Nu mocht ik als een van de eersten in Nederland de Fresh Foam X 1080v13 van New Balance testen. Wat een geluk! De schoen ziet er niet alleen mooi uit (dat geeft om de een of andere reden toch energie), hij loopt ook verrukkelijk.

Fresh Foam X 1080v13 is het nieuwste model in de FreshFoam X lijn en heeft een betere pasvorm en demping. Hoe dat komt? Dit nieuwe model heeft een verbeterde tussenzool, die zorgt voor meer flexibiliteit van de schoen. De nieuwe Fresh Foam X 1080v13 samenstelling is ook verbeterd waardoor de energy return bij elke stap wordt verhoogd, terwijl de schoen nog steeds zacht en licht aanvoelt. Daarbij zorgt de zool voor een verbeterde stijfheid van de voorkant van de schoen. Dat klinkt misschien gek, maar daarmee creëer je een verbeterde rocker, waardoor de voet soepeler kan afwikkelen (naar voren schommelt) en je moeiteloos blijft rennen. Dit model is gemaakt van zachte stof, waardoor die goed ademt. Zeg maar dag tegen warme voeten. En ook niet onbelangrijk voor lopers die graag in het donker lopen: de Fresh Foam X 1080v13 heeft reflecterende details.

De Fresh Foam X 1080v13 schoen.

Off-duty

Ik heb nu een paar weken mogen rennen op de nieuwe Fresh Foam X 1080v13 schoenen en ze zitten heerlijk. Grootste voordeel voor mij is de demping. Kon ik normaalgesproken nogal eens last krijgen van mijn onderrug na lang lopen op asfalt, tijdens mijn afgelopen trainingen bleef deze stijfheid helemaal weg. Daarbij merk je ook echt het voortstuwende effect van de schoen. Tuurlijk, je moet zelf steeds de ene voet voor de andere zetten, maar deze schoen zorgt voor een prettig duwtje in de rug. Wel zo fijn als die laatste kilometers echt zwaar beginnen te worden. En nog een voordeel: de schoenen kunnen wat mij betreft ook prima off-duty gedragen worden. Stedentrip op het programma? Met deze schoen loop je moeiteloos 30.000 stappen zonder vermoeide voeten en ze staan ook nog eens leuk! Een win-win-win wat mij betreft!

De New Balance FreshFoam X 1080v13 is vanaf 13 oktober verkrijgbaar op newbalance.nl voor €190. 

Tekst & Beeld: Hilde Veeren