Vraag van vandaag: kun je spinazie opnieuw opwarmen?

Veilig of gevaarlijk?

Close up Spinach. Raw organic fresh baby spinach leaves in a metal bowl on dark background. Food recipe background., top view

Spinazie is een super gezonde groente en een geliefde keuze in vele gerechten. Deze bladgroente zit boordevol essentiële voedingsstoffen en vitamines en is rijk aan foliumzuur. Misschien heb je hier en daar echter wel eens iets opgevangen over dat het niet verstandig zou zijn om spinazie opnieuw op te warmen. Wij leggen je uit hoe het zit!

Nitraat

Spinazie bevat een geringe hoeveelheid nitraat, een stof die op zichzelf niet schadelijk is. Maar onthoud wel: onder bepaalde omstandigheden kan nitraat, door de aanwezigheid van bacteriën, worden omgezet in nitriet. Nitriet is op zichzelf evenmin gevaarlijk, maar door de zuurtegraad in de maag kan het dat deze stof wordt omgezet in nitrosamines. En dat is een stof die wél gevaarlijk zou kunnen zijn voor de gezondheid.

Om dit chemische proces te voorkomen, is het belangrijk om bepaalde richtlijnen te volgen bij het opwarmen van spinazie. Hiermee verminder je de kans dat nitriet wordt omgezet in nitrosamine.

Opwarmen

Ten eerste is het belangrijk dat je de spinazie in een hoog tempo opwarmt wanneer je het uit de koelkast of vriezer haalt. Tijdens dit proces kunnen de aanwezige bacteriën de nitraten namelijk makkelijk omgezet in nitrieten, en dat wil je voorkomen. Het beste is om spinazie op te warmen in de magnetron, aangezien de temperatuur hierin snel stijgt. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën minder kans hebben om zich te vermenigvuldigen. Verwarm spinazie niet op in een pan, aangezien deze methode langer de tijd nodig heeft om de groente te verhitten. Hierdoor krijgen bacteriën dus meer kans om de nitraten om te zetten.

Afkoelen

Daarnaast is het raadzaam om je overgebleven portie spinazie vrijwel direct na gebruik in de koelkast te zetten. Het is van groot belang om te voorkomen dat je spinazie lange tijd, onafgedekt op het aanrecht blijft staan. Bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van nitraten naar nitrieten, zijn het meest actief bij temperaturen boven de 25 graden Celsius. Een snelle afkoeling minimaliseert het risico op omzetting van nitraten naar nitrieten.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Adobe Stock