12 producten die je gewoon nog kunt eten als ze over de datum zijn

Wist jij dit al?

Het overkomt ons allemaal weleens: wil je een product pakken, blijkt het over de datum te zijn. Balen! Maar wist je dat sommige voedingsmiddelen gewoon nog te eten zijn, zelf als ze over de houdbaarheidsdatum zijn? Wij zetten twaalf items op een rij.

Voedselverspilling

Voordat we ingaan op de producten, even een aantal cijfers op een rij. Want al dat voedsel dat we weggooien omdat we dénken dat het niet meer te eten is, zorgt voor behoorlijk wat voedselverspilling. Per jaar gooien we per persoon maar liefst 40 miljoen kilo aan eten weg. Dat is zo'n 800 miljoen in totaal per jaar. Dat komt dan weer neer op 100.000 vuilniswagens vol, wat ook nog eens 155 euro per persoon kost. Wow! En als je dit al veel vindt, schrik je waarschijnlijk helemaal als je weet dat een groot deel daarvan gewoon nog genuttigd had kunnen worden.

THT en TGT

Het is belangrijk om te weten wat de verschillende labels op producten eigenlijk betekenen. Er is namelijk en groot verschil tussen 'tenminste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT). Het THT-label wordt gebruikt bij producten die bijna niet bederven, denk aan meel. De kwaliteit gaat na deze datum wel achteruit, maar je kunt ze nog een lange tijd eten zonder er ziek van te worden.

Bij een TGT-label moet je wel oppassen. Dit staat vaak op producten die wél zeer bederfelijk zijn, zoals vlees. De TGT-datum is de laatste datum dat je het product kunt eten, daarna moet je het echt weggooien. Vlees mag je sowieso nooit na de houdbaarheidsdatum consumeren. De grote bron van bacteriën kan leiden tot voedselvergiftiging

12 producten

Goed, tijd om op een rijtje te zetten welke twaalf producten je gewoon nog kunt eten na de houdbaarheidsdatum. Komen ze:

1. Melk

2. Eieren

3. Suiker

4. Duitse sauerkraut en Koreaanse kimchi

5. Chips

6. Biscuits

7. Gedroogde pasta

8. Brood

9. Ingeblikt eten

10. Verpakte salade

11. Chocolade

12. Harde kaas

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock