Gwyneth Paltrow over kritiek op leefstijl: ‘Ik ben het gewend’

Of het nu gaat om kritiek op het stenen vagina-ei dat ze promootte of om haar vaginakaarsen die belachelijk werden gemaakt, Gwynnie trekt het zich niet aan

Ze is net 51 en fitter dan ooit. Goop-founder Gwyneth Paltrow heeft de perfecte mix van happy en healthy leven gevonden. Maar haar extreme keuzes zorgen soms ook voor kritiek. “Ik ben het gewend. Toen ik ooit met yoga begon, noemden mensen me al een heks”, vertelt ze in de nieuwste Happy in Shape.

Fit leven

“Zal ik mijn haar uit laten groeien en voor natuurlijk grijs gaan?” vroeg Gwyneth Paltrow haar 8,4 miljoen volgers in augustus op haar Insta Stories. Een teken dat het ouderdomsproces haar niet deert. Maar ze wil het natuurlijk wel zo fit en fabulous mogelijk doen. En dus gaat de goop-founder minimaal vijf keer per week naar de sportschool, waar ze een mix doet van cardio, kracht en lenigheidsoefeningen. Ze zweert bij de methodes van goede vriendin en trainer Tracy Anderson, die zich richten op het aanpassen van je complete levensstijl en trainingen waarbij afwisseling key is.

“Tijdens mijn trainingen van anderhalf uur sloop ik mezelf compleet”, vertelt Gwyneth. “Mensen zeggen weleens tegen mij: “Wat een geluk dat je op jouw leeftijd nog zo’n topfiguur hebt.” En dan denk ik: geluk? Ik werk me helemaal te pletter voor dit lijf. Het gaat echt niet vanzelf. Hoe ouder je wordt, hoe meer energie je erin moet steken, maar dat is het zeker waard. Ik ben heel dankbaar voor de basis die ik heb gelegd toen ik jonger was. Mijn spiergeheugen, flexibiliteit en kracht, daar profiteer ik nu alleen maar van. En ik moet ook eerlijk zeggen dat het me geen moeite kost om beweging in te bouwen in mijn dagelijkse routine. Ik houd ervan om me goed te voelen, en weet dat ik op mijn best ben als ik veel sport.”

Intermittent fasting

Gwyneth kwam veelvuldig in het nieuws met haar vrij strikte dieet waarbij haar lijst van verboden producten langer lijkt dan alles wat ze wél eet. Geen gluten, suikers, zuivel, frituur, alcohol, koffie, kant-en-klaarmaaltijden en ga zo maar door. ‘Ik heb heus weleens een cheat day’, verdedigde ze zichzelf tegenover critici. ‘Dan geniet ik van stokbrood met kaasjes, een hamburger of Franse frietjes. Ik kan het alleen niet te vaak doen, want mijn lichaam fluit me direct terug als ik ongezond eet, en dan voel ik me uitgeput en kan ik ondraaglijke pijnen krijgen. Vaak vind ik dat het zondigen niet waard’, zei ze in een eerder interview.

So far so good. De echte kritiek kwam pas toen Gwyneth afgelopen maart in gesprek met Dear Media vertelde wat ze op een dag eet. “Ik doe aan intermittent fasting en eet meestal heel vroeg in de avond en dan rond twaalf uur ’s middags weer. Als lunch neem ik vaak bone broth, want ik ben gek op soep, en voor het avondeten eet ik volgens de paleo-principes”, legde ze uit. Het zorgde voor veel commentaar, omdat bone broth niet meer is dan een soort bouillon en ook paleo laag in z’n koolhydraten zit. Gwyneth werd verweten eetstoornissen uit te lokken door zo’n caloriearm dieet te promoten. Waarop ze zich verweerde met de woorden: “Dit was niet bedoeld als een voedingsadvies voor anderen, ik wilde gewoon transparant zijn over mijn eetgewoonten. Ik heb long covid en bij mij uit zich dat in ontstekingen door mijn hele lijf waar ik veel last van kan hebben. Door veel gekookte groenten, vis, eiwitten en gezonde carbs te eten, wordt dat minder.”

Controverse

Van de controverse die soms ontstaat door haar manier van leven, is Gwyneth allang niet meer onder de indruk. Of het nu gaat om kritiek op het stenen vagina-ei dat ze promootte of om haar vaginakaarsen die belachelijk werden gemaakt, Gwynnie trekt het zich niet aan. “Ik ben het gewend. Toen ik ooit begon met yoga, noemden mensen me al een heks en zeiden ze: ‘Wat is dat, yoga?’ En nu doet iedereen het”, sprak ze in een eerder interview. “Ook toen ik mijn kinderen glutenvrije maaltijden gaf toen ze jonger waren, werd ik voor freak uitgemaakt, en kijk nu eens hoe groot de glutenvrije markt is”, vervolgt Gwyneth, die ooit de legendarische woorden sprak: “Ik ga nog liever dood dan mijn kinderen cup-a-soup te geven.” De health goeroe begon zich te verdiepen in gezonde voeding toen haar vader Bruce kanker kreeg. “Ik hoopte hem hiermee te redden, wat helaas niet gelukt is, maar ik vraag me wel af of hij langer had geleefd als hij zijn hele leven gezonder had gegeten.”

Rond haar veertigste werd Gwyneth getroffen door een toeval die leek op een beroerte, maar een zware migraineaanval bleek te zijn, die werd veroorzaakt door bloedarmoede, vitamine D-tekort en te veel stress. “De dokter heeft me op een eliminatie-dieet gezet: ik moest cold turkey stoppen met gluten, suikers en zuivel. In het begin vond ik dat heel zwaar, maar na drie weken voelde ik me veel energieker, compleet uitgerust en mijn bloedwaarden waren bovendien hersteld. Ik voel me echt veel beter door deze cleane manier van eten, dus waarom zou ik al dat gif nog in mijn lijf stoppen?”

Het hele interview met Gwyneth lees je in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf nu in de winkel of online te verkrijgen via happyinshape.nl!

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws