Aha: hierdoor worden je oren groter naarmate je ouder wordt

Een expert legt uit.

We weten allemaal dat als we ouder worden, we moeten dealen met verschillende veranderingen aan ons uiterlijk. Zo worden onder anderen de fijne lijntjes steeds zichtbaarder, begint alles een beetje meer te hangen én beginnen onze oren te groeien. Wacht, wat? Ja, het is echt waar. En juist daarom vertellen wij je de reden waarom je oren blijven groeien naarmate je ouder wordt.

Grotere oren naarmate we ouder worden

Huffpost vond het hoog tijd om eens onderzoek te doen naar dit menselijk fenomeen. Want waar wij dachten dat je oren groter werden, worden ze in werkelijkheid langer. Maar wat zijn de wetenschappelijke redenen hiervoor? Dr. Nina Shapiro is KNO-arts in Los Angeles en professor aan de UCLA. Zij legt uit dat oren, net als andere gezichtsweefsels (zoals je wangen en jukbeenderen, red.) , de neiging hebben om uit te gaan rekken naarmate je ouder wordt.

"Wat er eigenlijk verandert, is het zachte weefsel", zo legt ze uit. "Dat wil zeggen: het kraakbeen van het buitenoor of de oorschelp en de oorlel. Veroudering vermindert onze collageenniveaus, welke de huid en het kraakbeen structuur geven, wat leidt tot uitrekking van deze weefsels. De functionele delen van het oor, waaronder het trommelvlies, de oorbotten en de structuren van het binnenoor, worden niet aangetast."

Andere invloeden

Dat het dus gewoon bij het ouder worden hoort, is een ding wat zeker is. Echter, legt Shapiro uit dat ook genetica en bijvoorbeeld juwelen een grote invloed kunnen hebben op het groter worden van je oren. "Degenen met soepelere gezichtsspieren en een soepelere huid kunnen meer neiging hebben tot het uitrekken van het oorkraakbeen en de oorlellen", zo stelt ze. "Mensen met piercings of mensen die zware oorbellen dragen, kunnen langere en uitgerekte oorlellen ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Als je oorbellen draagt, let er dan op dat je de zware oorbellen vervangt en er niet mee gaat slapen."

Maar dat is niet het enige. Zo komt de grootte van je oren vaak voor in families. "Hoewel er misschien niet echt een 'gen' is voor grote oren, zul je waarschijnlijk merken dat de vorm en grootte van de oren vergelijkbaar zijn tussen familieleden." Aha!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock