Decemberstress: zo kom je de feestdagen zen door

Zo ben je helemaal ready voor kerst!

It’s the most wonderful time of the year... Maar ook de meest stressvolle en hectische periode van het jaar. Zo kom je de drukste tijden – zelfs de feestdagen – zen door.

Stressklachten

Wie met de definitieve oplossing voor stress komt, verdient wat ons betreft een Nobelprijs en een leven lang goede karma. Goud hebben we ervoor over, om nooit meer geteisterd te worden door dat nare, gejaagde gevoel, dat je weet te vinden zodra je ’s morgens je ogen opent en dat ’s avonds weer vrolijk met je mee naar bed gaat. Flinke stress = flink zwoegen. Het slechte nieuws: één pasklare oplossing die ál je stressklachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen, bestaat dus helaas nog niet. Het goede nieuws: er zijn talloze dingen die je (vandaag nog!) kunt doen om je stress te baas te worden.

De eerste stap om je stress onder controle te krijgen, is erachter komen waar de oorzaak ligt. Soms is het antwoord heel simpel en kun je het rechtstreeks linken aan bijvoorbeeld werk; te veel op je bordje, een project dat extra veel van je vraagt of een aankomende deadline. Is er niet één aanwijsbare reden, maar kun je eigenlijk heel veel oorzaken bedenken voor je toren- hoge stresslevel? Begin met alle redenen onder elkaar op te schrijven. Niets meer, niets minder, alleen een lijstje. Hoe beter je de oorzaak voor jezelf in kaart brengt, hoe beter – en sneller – je het probleem kunt oplossen.

Oplossingen zoeken

Heb je de redenen voor jezelf helder? Breid deze dan uit door per oorzaak minimaal drie oplossingen op te schrijven. Is de voornaamste reden werk? Oplossingen zouden dan kunnen zijn: taken overdragen aan een collega die het misschien iets rustiger heeft, bij je leidinggevende vragen om een iets flexibelere deadline of een extra dagje werken om in één dag een paar to do’s van je lijstje af te knallen. Is er geen pasklare oplossing of is je stress onderdeel van een langdurige situatie in je leven? No worries, want zelfs dan zijn er talloze dingen die je kunt doen om je stress de baas te worden.

Routine is key

In tijden van stress is het heel verleidelijk om in een soort comforstand te belanden. Na een drukke dag op de bank ploffen, eten laten bezorgen in plaats van zelf koken en je sportles afzeggen om te netflixen. En hoewel uitrusten zeker een fundamenteel onderdeel is van ontstressen, is het juist nu heel belangrijk om je vaste routine erin te houden, ook al is het soms even doorbijten. In die sportles kun je niet alleen al je frustratie kwijt, je maakt ook nog eens endorfine, serotonine en dopamine aan, de drie gelukshormonen. En ja, Love is blind kijken met een pizza en een zak chips maakt ook héél gelukkig, maar die gezonde maaltijd geeft je de energie die je nodig hebt om te herstellen van stress en draagt bij aan een goedwerkend immuunsysteem, zodat je straks niet én gestrest én ziek thuiszit. Enne, minstens zo belangrijk: slaap! Mooi excuus om eens een middagdutje te pakken en een avondje lekker vroeg onder de wol te kruipen.

Meer tips om stress te voorkomen tijdens de drukke decembermaand? In de nieuwste Happy in Shape vind je nog veel meer handige hacks!

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws