Chaotische dag op werk? Dan kun je post work restraint collapse krijgen

Experts leggen uit.

Na een drukke werkdag is het heerlijk om even wat me-time te hebben. Toch kunnen sommige mensen juist instorten wanneer ze in rust verkeren. Dit noemen experts ook wel de zogeheten 'post work restraint collapse'. En juist daarom leggen experts uit aan Huffpost wat het precies inhoudt.

Kinderen en volwassenen hebben er last van

In eerste instantie werd een soortgelijke term – de after school restraint collapse – alleen nog maar bij kinderen gebruikt. Deze term is bedacht door Andrea Loewen Nair, opvoedkundige voor ouders, en is ontstaan nadat kinderen na een lange schooldag chagrijnig zijn of moeten huilen als ze thuiskomen.

Maar naast kinderen, kunnen volwassenen hier ook mee te maken krijgen. Dat wordt ook wel de 'post work restraint collapse' kortgezegd: PWRC genoemd. En om daar wat meer over te weten te komen leggen verschillende experts uit aan Huffpost wat het precies inhoudt en hoe je hier mee om moet gaan.

Balans

"In onze moderne wereld wordt er veel van ons gevraagd: uitblinken in onze fulltimebaan, die vaak meer dan veertig uur per week duurt, een gelukkig privéleven hebben, tijd maken voor voldoende beweging, gezond koken, reizen en de ongrijpbare balans tussen werk en privé nastreven", stelt Jenny Maenpaa, psychotherapeut.

"Werk kan veel van ons vergen als we al onze prioriteiten in balans moeten brengen. Op een gegeven moment hebben we geen wilskracht en energie meer om de rust te bewaren en zijn we niet meer in staat om alles in te houden", gaat ze verder.

Gevolgen

Deze strijd herkent ook Nicholette Leanza, psychotherapeut, uit. "Als we thuiskomen, voelen we ons veilig om onze ware emoties los te laten." En hoewel iedereen dit kan ervaren, zijn er sommige mensen die meer risico lopen, denk aan: managers en mensen met een hoge werkdruk.

"Dit heeft gevolgen voor mensen uit mensen uit een zogeheten 'achterstandsgroep', van wie verwacht wordt dat ze tijdens hun werkdagen goed kunnen schakelen om hun baan te behouden of hun veiligheid te garanderen", legt klinisch psycholoog Emily Treichler uit. "Het heeft ook meer invloed op neurodivergen, gehandicapten en mensen met psychische aandoeningen. En dan vooral wanneer zij deze aspecten moeten verbergen op de werkvloer."

Zo deal je ermee

"Een belangrijke stap om ermee om te leren gaan is om te valideren hoe je je op dat moment voelt", legt Treichler uit. "Door gewoon te erkennen: 'Wow, ik voelde me vandaag echt boven mijn kunnen geduwd en nu ben ik echt uitgeput.' Zorgen voor jezelf, betekent eren hoe je je voelt."

Leanza voegt eraan toe dat je daarna in een zelfzorgmodus moet springen. "Misschien moet je er even uit en een wandeling maken in de natuur, iets leuks doen met een vriend of vriendin of gewoon iets op de televisie kijken. Kalmerende muziek afspelen of een warm bad nemen zijn ook nog goede opties." Maenpaa: "Uiteindelijk is het doel hier om je gevoelens te voelen en ze te laten gaan. Jezelf eraan herinneren dat je emoties eb en vloed zijn. Het herinnert je eraan dat alle emoties een tijd en plaats hebben."

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock