Dit gebeurt er met je lichaam als je te veel zout binnenkrijgt

Je kunt je onder andere erg opgeblazen voelen.

Young woman cooking in the kitchen

We weten maar al te goed dat het slecht voor je is om te veel zout te eten. Maar hoeveel zout 'mag' je eigenlijk binnenkrijgen op een dag en wat doet te veel zout met je lichaam?

Te veel zout

First things first: hoeveel zout mag je op een dag consumeren? Volgens Het Voedingscentrum mag je op een dag niet meer dan 6 gram zout innemen. Dit komt neer op 2,4 gram natrium. In Nederland eet ongeveer 80% van de bevolking echter te veel zout. Mannen zouden zo'n 8,9 gram zout per dag binnenkrijgen, en voor vrouwen is dat 6,6 gram.

Wil jij minderen met zout? Wellicht motiveren onderstaande dingen je. Dit gebeurt er namelijk met je lichaam als je te veel zout binnenkrijgt.

1. Je voelt je opgeblazen

Als je veel maaltijden of snacks hebt gegeten die rijk zijn aan zout, kun je je opgeblazen voelen. Door het teveel aan natrium dat je hebt binnengekregen, houdt je lichaam meer vocht vast. Op de korte termijn kan dit resulteren tot een opgeblazen gevoel in je buik.

Als je te veel zout hebt binnengekregen en daardoor een opgeblazen gevoel hebt, gaat dit vaak na een paar uur of een dag weer over. Ook kun je een opgeblazen gevoel verminderen door extra water te drinken, zodat je het zout in je systeem als het ware sneller wegspoelt.

2. Je krijgt een hogere bloeddruk

Als je te veel zout binnenkrijgt, houdt je lichaam dus vocht vast, en dat kan er weer toe leiden dat je hoofdpijn hebt. Er zit namelijk meer vocht in je bloedvaten, waardoor er meer druk op de bloedvaten komt te staan en het hart harder moet werken om je bloed rond te pompen. Hierdoor krijg je een hogere bloeddruk.

3. Je krijgt hoofdpijn

Als je te veel zout consumeert, kun je ook hoofdpijn krijgen. Dit heeft dan weer te maken met je bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, kun je namelijk last krijgen van hoofdpijn. Als je minder zout eet, is de kans op hoofdpijnen een stuk kleiner.

4. Je kunt nierproblemen krijgen

Wist je dat je nieren eigenlijk het natuurlijke filtersysteem van je lichaam zijn? Eigenlijk zorgen je nieren ervoor dat je lichaam noodzakelijke stoffen vasthoudt en afvalstoffen kwijtraakt. Je nieren spelen dus ook een grote rol in het reguleren van het natriumniveau in je lichaam. Als je te veel natrium binnenkrijgt, wordt het moeilijker voor je nieren om hun werk te doen. Dit kan er na verloop van tijd toe leiden dat je een verminderde nierfunctie hebt of erger.

Ook zorgt natrium ervoor dat je nieren meer calcium uitscheiden. Als dit te vaak en te veel voorkomt, kan dit mineraal zich gaan ophopen, waardoor je nierstenen kunt krijgen.

Minder zout eten

Het is dus heel verstandig om niet te veel zout binnen te krijgen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je eten smakelijk te maken, zonder (extra) zout toe te voegen. Zo zijn er genoeg lekkere kruiden die je kunt gebruiken om je maaltijd op smaak te brengen. Ook kun je je maaltijd lekkerder maken door citroensap of balsamico toe te voegen.

Bron: Voedingscentrum, Shape | Beeld: Adobe Stock