Fajah Lourens: ‘Ik rolde van de ene in de andere verslaving'

Ze begrijpt nu eindelijk waar dat door komt.

Fajah Lourens is niet te stoppen. Haar nieuw boek Killermindset is uit en ook begon ze de podcastserie Fajah onderzoekt: verslavingen, gebaseerd op haar eigen verslavingen. Aan Grazia vertelt ze erover.

Patronen

Het idee voor haar boek Killermindset kwam toen ze merkte dat veel lezers hun nieuwe levensstijl niet volhouden. Na een tijdje vallen ze terug in hun oude gewoontes. "Dit heeft vaak te maken met aangeleerde patronen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld niet stoppen met eten, omdat ze als kind hebben geleerd altijd hun bord leeg te eten, niet voelen wanneer je vol zit en luisteren naar je lichaam", legt ze uit. Maar het heeft niet altijd met eten te maken. Het geldt ook voor mensen die hun dromen niet durven te volgen, of mensen die in een burn-out belanden omdat ze nooit rust nemen. "Ik hoop mensen hiervan bewust te maken, zodat ze ontdekken wie ze écht zijn en waarom ze eigenlijk telkens weer niet voor zichzelf kiezen."

Trauma's

Om het boek te schrijven, keek Fajah naar zichzelf. "Ik ben gaan onderzoeken wat ik van mijn ouders heb meegekregen en overgenomen. Zo was ik eigenlijk nooit tevreden met mijn successen en altijd bezig met een volgend doel. Nu ben ik erachter dat dit is veroorzaakt door de angst om net zo te eindigen als mijn moeder: thuis met een uitkering", vertelt ze. "Ook zie ik nu in dat verschillende jeugdtrauma’s ervoor hebben gezorgd dat ik nooit rust vond, bang was om te voelen en zo van de ene verslaving in de andere rolde."

Verslavingen

En zo kwam Fajah op het idee voor haar podcastserie Fajah onderzoekt: verslavingen. Want Als er iemand veel verslavingen heeft gehad, is zij het wel. "Van een liefdes- en eet- tot sportverslaving", biecht ze op. "Hierover ga ik met verschillende gasten in gesprek." Zo leerde ze bijvoorbeeld dat ze een hechtingsstoornis heeft, en hoe ze daarmee om kan gaan. "Ik was door jeugdtrauma’s altijd bang verlaten te worden en maakte daarom te snel grote plannen." De reacties zijn overweldigend. "Heel bijzonder om te merken dat ik mensen op deze manier kan helpen. Daar doe ik het voor!"

Bron: Grazia | Beeld: NL Beeld