Iedere week hardlopen verlengt je leven met zoveel jaar

Trek je hardloopschoenen maar uit de kast!

Image of attractive fitness woman wearing tracksuit running outd

Hardlopen, we doen niets liever. Het werkt ontspannend, je voelt je fitter én het verlengt je leven. Wait, what?

Onderzoek

Dat hardlopen (en bewegen in het algemeen) goed voor je is, is voor niemand nieuw. Maar dat het zo goed is dat je je leven ermee verlengt, zag je waarschijnlijk niet aankomen. Toch is het zo. Volgens onderzoek van de Universiteit van Iowa blijkt dat hardlopen en de duur van je leven met elkaar te maken hebben. En niet zo'n klein beetje ook.

Jaren

Wanneer je de aankomende veertig jaar twee uur per week gaat hardlopen, wordt je leven met maar liefst 3,2 jaar verlengd, staat in het onderzoek. Omgerekend: elk uur hardlopen verlengt je leven met zeven uur. Wow! Moet je je niet rot gaat rennen, want de mens is helaas niet onsterfelijk.

Het onderzoek zegt ook dat de kans op een vroegtijdige dood met 40% afneemt wanneer je regelmatig de hardloopschoenen aantrekt.

Disclaimer

Maar, kleine disclaimer: de mensen die meededen aan het onderzoek hielden zelf bij hoeveel en hoe lang ze gingen hardlopen. Hoe ze dit bijhielden, was voor onderzoekers niet na te gaan. Hierdoor is het onderzoek niet helemaal betrouwbaar. Maar ondanks dat, toch een goede motivatie om je hardloopschoenen aan te trekken!

Bron: New York Times | Beeld: Adobe Stock