Dit wil je zien: het eerste wellbeing eiland in de Malediven

Een selfcare paradijs!

Wellness is dé traveltrend: reizen die lichaam en geest oppeppen. Denk aan yoga retreats, meditatie in de bergen of digital detox spa-reizen. Happy in Shape’s Emma testte JOALI BEING, het eerste wellbeing eiland in de Malediven. Droom van iedere wellness lover (en luxepoes). Candice Swanepoel, Naomie Harris en Doutzen Kroes gingen haar voor.

Ground Zero

Ik moest er een flinke reis naar de andere kant van de wereld voor maken, maar dan heb je ook absoluut wat. JOALI BEING is next level luxury wellness met op en top service. Vanaf Nederland vlieg je met een tussenstop via Dubai naar Malé en vanaf daar met een klein watervliegtuig in zo’n veertig minuten naar JOALI BEING. Bij aankomst op het eiland Bodufushi, het thuis van JOALI BEING, staat een vrolijk wuivende staff op de kade, speciaal voor mij.

Aan lange rijen en een incheckbalie doen ze niet. Je arriveert op de kade bij een grootse sculptuur die ze op het eiland Ground Zero noemen. Hier blijkt direct dat je niet bij zomaar een hotel bent aangekomen. Ground Zero symboliseert het loslaten van het ego en het starten bij nul. Hier begint mijn avontuur. Na een fijn welkom brengt mijn persoonlijke ‘Jadugar’ (Urdu voor ‘tovenaar’, JOALI voor butler) me in de golfbuggy naar de villa.

Iconisch uitzicht

Bij JOALI BEING boek je een van de 68 watervilla’s of een strandvilla. De prachtig ontworpen villa’s zijn licht en groots, met hoge plafonds die je een vrij gevoel bezorgen. Voor het iconische Malediven-gevoel verblijf je in een watervilla. De grote schuifpanelen naar het terras bieden een weids uitzicht over de Indische oceaan. Het terras is split-level met een infinity pool, een hangmat boven het water, schommelstoel, zonnebedden, luxueuze buitendouche en een eigen veranda inclusief steiger om ’s ochtends meteen na het ontwaken een duik in de oceaan te kunnen nemen. Het is in één woord hemels.

Vier pijlers

Na het bewonderen en ongeveer een uur alleen maar ‘wauw’ roepen is het tijd om JOALI BEING echt te gaan beleven en ontdekken. Vanuit ‘Areka’ de spa heb ik een Integrative lifestyle assessment als startpunt voor de komende dagen. Om me optimale service te kunnen bieden tijdens de trip stuurde het hotel me een paar weken voor de reis een enquête met vragen over mijn intenties. Of ik specifieke doelen wil behalen, of ik health issues heb waarbij ze me kunnen helpen en allerlei andere vragen om mijn verblijf zo persoonlijk en compleet mogelijk te maken.

Dit allereerste wellbeing resort op de Malediven heeft als bijzondere missie Discover the joy in weightlessness met een focus op vier elementen: The four pillars of wellbeing (mind, skin, microbiome & energy). Tijdens het Integrative lifestyle assessment geeft een van de wellness consultants me informatie over het resort en de mogelijkheden en behandelingen en krijg ik vragen over mijn levensstijl. Of ik genoeg slaap, regelmatig sport en gezond eet en drink. Dan wordt er een meting gedaan, door middel van een apparaat waarbij je twee elektroden vasthoudt (klinkt eng, is het niet). Mijn onzekerheid trekt vrijwel meteen weg, want er komt razendsnel een uitslag en die is gelukkig goed. Bepaalde onderdelen van mijn lichaam kunnen wat meer aandacht gebruiken zoals mijn darm functionering en mijn milt voor de algehele weerstand. Maar, bovenal zal ik tijdens mijn trip focussen op ontspannen en de pijler ‘mind’. Ik sta vaak ‘aan’ en vind het lastig om echt te ontspannen en even helemaal niets te doen. Maar daarvoor ben ik hier juist aan het goede adres.

Massages & meditatie

We maken een programma voor de komende dagen. Het resort biedt ontzettend veel mogelijkheden. In de spa is het zalig vertoeven in stilte en ervaar ik verschillende massages en treatments. De behandelruimtes zijn prachtig en rustgevend en het mooie design is overal doorgetrokken. Twee behandelingen die ik heb ervaren, steken er met kop en schouders bovenuit: de Watsu-behandeling en de Sound Therapy-behandeling. Watsu is een shiatsutechniek maar dan in warm water. Een zachte therapie en de ideale manier om te ontspannen. Bij de Sound Therapy lig je in een speciale ruimte vol muziekinstrumenten die natuurlijke en bijzondere geluiden voortbrengen. In een uur bespeelt de therapeute de instrumenten en voert zij een lichte massage en healing uit.

Cryotherapie

De spa is weliswaar het hart van het resort, maar er is nog zoveel meer te ontdekken. In een art house kun je workshops volgen, en er is een luxe gym vol Technogym materialen waar je naast lessen ook cryotherapie kunt ondergaan. Er zijn verder yoga- en meditatiesessies op bijzondere plekken zoals het strand en aan het water. Bovendien is er een padel- en tennisbaan en natuurlijk is er ruimte voor marine- en watersporten.

Etentje op het strand

Voor liefhebbers van gezond en lekker eten is dit resort de hemel op aarde. Het ontbijtbuffet is ontzettend gevarieerd met een menukaart vol favorieten, live cooking en volop gezonde ingrediënten. Met meerdere restaurants op het resort kun je per avond variëren. De visie van gezondheid en de pijlers waar het resort voor staat zijn doorgevoerd in de menukaart die informatie geeft over de ingrediënten, het aantal calorieën en bij welke pijler (mind, skin, microbiome & energy) het gerecht past. Ook destination dining is mogelijk; denk aan eten op de pier bij de oceaan met ondergaande zon of met je voetjes in het zand tijdens een beach diner.

Als herboren

Of je nu een wellness-programma volgt of het alleen fijn vindt dat er veel gezonde mogelijkheden zijn tijdens je verblijf, JOALI BEING is een heel bijzondere ervaring. Het is een ultra-luxe resort met een holistische aanpak op het gebied van wellbeing en volledig gefocust op selfcare. Verder is dit eiland midden in de oceaan ook precies wat je je voorstelt bij een vakantie naar de Malediven: hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een felblauwe zee. Dus dat is sowieso al een droomvakantie. Het liefst zou ik mezelf ieder jaar een trip hierheen cadeau doen, want ik ben volledig uitgerust en herboren. Dit ga ik nooit meer vergeten.

Tekst: Emma Berkhout | Beeld Joali Being