15 Selfcaretips voor jezelf én je mentale gezondheid

Zet jezelf voortaan op nummer één!

Face roller and gua sha massager made from natural jade stone. Alternative skin care

Neem jij je ook steeds opnieuw voor om jezelf voortaan op nummer één te zetten? En komt daar dan uiteindelijk maar weinig van terecht? Vanaf nu niet meer! Met deze 15 selfcaretips geef jij jezelf én je mentale gezondheid een boost.

1. GA KLEUREN OF DOODLEN

Loop ’s avonds eens niet naar de bank om neer te ploffen voor de tv, maar ga zitten aan tafel en pak je (kleur)potloden erbij. Door te tekenen of kleuren (tip: er zijn tal van kleurboeken voor volwassenen en nee, die zijn niet suf) gaat zowel je lichaam als geest in de relaxstand. Doordat je gefocust bent op je creatieve proces verdwijnen negatieve, sombere gedachten als sneeuw voor de zon. Bovendien maken je hersenen tijdens het kleuren of tekenen hormonen aan als serotonine. En daardoor voel je je blijer, vrolijker en positiever.

2. SCHRIJF 5 MINUTEN PER DAG

Beter omgaan met stress, minder piekeren en creatiever zijn? Dat kan als je dagelijks enkele minuten aan journaling doet. Elke dag vijf minuten schrijven maakt je bewust van je sterke en zwakke punten, en van wat je écht belangrijk vindt. Je leert om eerlijk naar jezelf te kijken, ervaart meer rust en ziet dingen helderder. Begin niet lukraak te schrijven, maar probeer antwoord te geven op vragen als: wat maakte je blij vandaag? Wat vond je lastig? Wat deed je met tegenzin? Wie maakte je verdrietig? Ervaarde je meer stress dan normaal en zo ja, waarom?

3. TIJD VOOR HOOFDZAKEN

Ultiem relaxen? Breng dan een bezoek aan een Japanse Head Spa. Dankzij TikTok is dit dé beauty- en wellnesstrend van nu. Tijdens de behandeling, die circa een uurtje duurt, krijgt je hoofdhuid een diepe reiniging en massage met scrubs en shampoos en wordt je haar uitgespoeld met een led-douchekop die zachtjes van voor naar achteren beweegt. Geloof ons: dat is heerlijk ontspannend. Na afloop ben je gegarandeerd helemaal zen én heb je een schone hoofdhuid en glanzende lokken. Win-win-win! Onze favoriet: de Japanese Head Spa met locaties in Amsterdam en Utrecht.

4. DOE EEN ADEMHALINGSOEFENING

Loop je als een kip zonder kop rond en lukt het maar niet om te onthaasten of dat onrustige gevoel uit je lichaam te krijgen? Doe dan deze makkelijke ademhalingsoefening. Ga zitten, leg je armen op je schoot en sluit je ogen. Adem

diep in door je neus, zo lang als je kunt. Probeer de ademhaling via je buik naar je borst te laten komen. Adem dan rustig door je mond weer uit, en probeer ook dit zo lang mogelijk te doen. Je laat je ademhaling nu richting je buik zakken. Doe deze diepe ademhalingsoefening vijf keer, of langer als je wilt. En besef: hoe langer je uitademt, hoe meer instant release je voelt. Je hersenen krijgen namelijk signalen dat het oké is om te ontspannen.

5. DENK AAN JE SEXUAL SELFCARE

Selfcare draait ook om sensualiteit en seksualiteit. Hoe beter je je voelt, hoe meer liefde je voor jezelf en voor een eventuele partner hebt. Maar hoe werk je aan je seksuele welzijn? Daar helpt relatiecoach Isabella Machinè je mee met haar boek Sexual selfcare. Door middel van praktische oefeningen en meditaties leer je je lichaam en verlangens kennen, schaamte en verwachtingen loslaten en ga je met zelfvertrouwen en zelfliefde aan de slag, zodat je uiteindelijk meer plezier ervaart in seks.

6. DANS JE ZORGEN WEG

Dansen is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat je je vrolijker voelt. Je maakt namelijk het hormoon endorfine aan wat een geluksgevoel geeft. Tijdens het dansen heb je bovendien niet echt tijd om te piekeren over werk, familieperikelen of een vervelende opmerking van een vriendin. Het is de ideale manier om je hoofd even helemaal leeg te maken. Hoog tijd dus om thuis je favoriete Spotify-playlist op te zetten en jezelf lekker te laten gaan. Of schrijf je in bij een dansschool in de buurt, zodat je wekelijks de voordelen van dansen ervaart.

7. PAMPER JEZELF

Een stralende huid en even ontsnappen aan alle hectiek om je heen? Trakteer jezelf op een gezichtsbehandeling, bijvoorbeeld bij Soap Treatment. Daar krijg je een gepersonaliseerde facial die wordt afgestemd op jouw wensen en skin goals. Een gezonde, stralende huid is niet alleen fijn, het maakt je mogelijk ook zelfverzekerder. Geen zin om naar buiten te gaan? Dan kun je natuurlijk ook thuis een spamomentje creëren. Neem een warm bad, doe een masker op, geurkaars aan en niemand die jou iets kan maken.

8. OMRING JEZELF MET MENSEN VAN WIE JE ENERGIE KRIJGT

Sommige mensen zijn energievreters, anderen energiegevers. Omring jezelf met die laatste soort. En nee, dat is niet zo lastig als het lijkt. Tune regelmatig bij jezelf in en bedenk bijvoorbeeld na een afspraak met een vriend of collega: heb ik nu meer energie en voel ik me vrolijk en blij, of ben ik uitgeput en chagrijnig nadat ik hem of haar heb gezien? Is dat laatste vaak het geval, dan heb je duidelijk te maken met een energievreter. Probeer meer tijd door te brengen met mensen die je energie geven.

9. GENIET VAN EEN LAZY MORNING

Heb jij doordeweeks regelmatig het gevoel dat je al met 5-0 achterstaat als je de voordeur uitloopt? En plan je ook de weekenden propvol? Zonde, en niet bepaald gezond. Regelmatig even niets doen is oh zo belangrijk voor je. Geniet dus regelmatig van een lazy morning. Geen wekker, geen drukte, geen stress. Draai je in alle rust nog eens om, haal een kop koffie en lees een boek in bed. Leg je mobiel weg, laat huishoudelijke klusjes voor wat ze zijn en doe alleen dingen waar jij blij van wordt. Een lekker lange douche, of een wandeling buiten. Niets moet, alles mag.

10. PROBEER IETS NIEUWS

Misschien droom je ervan om gitaar te kunnen spelen of heb je altijd al eens willen skydiven: ga dat dit jaar doen. Stap uit je comfortzone en probeer iets nieuws. Daar krijg je niet alleen een energieboost van, het is ook goed voor je zelfvertrouwen. Door nieuwe dingen te doen voel je je sterker en heb je het gevoel dat je de wereld aankunt.

11. ZOEK HET BOS OP

Je weet vast al dat de natuur een positief effect heeft op je humeur. Daar is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor, zo blijkt onder meer uit onderzoek van de Wageningen University en Research. In de natuur zijn, verlaagt stressgevoelens. Je laadt jezelf op, het verbetert je humeur en verhoogt je welbevinden, zeker als je ook nog eens actief bezig bent. Dus voel je je down, somber of opgejaagd? Zoek een bos op – of als je dat niet in de buurt hebt, een fijn park met hoge bomen – en ga wandelen. Op hoog tempo, of hardlopen als je je daartoe kunt zetten. Je zult zien dat je zowel fysiek als mentaal helemaal tot rust komt.

12. LEES EEN BOEK

Laten we eerlijk zijn: als je het nieuws kijkt of luistert, stemt dat je nu niet bepaald vrolijk. Sterker nog, steeds meer mensen ervaren stress en verdrietige gevoelens bij het zien van al dat leed in de wereld. Lig je ’s avonds regelmatig wakker van al die heftigheid, lees dan een boek. Zodra je aan het lezen bent, roept dat een bepaalde emotie bij je op. Je wordt even meegenomen naar een andere wereld waardoor je je eigen problemen – en de dingen om je heen – vergeet. Stressgevoelens nemen af en je voelt je helemaal ontspannen. En doordat je ontspannen in slaap valt, slaap je ook direct een stuk dieper waardoor je de volgende dag uitgerust wakker wordt.

13. TAKE A BREAK

Vind jij het lastig om een pauze te nemen, of vind je rustig aan doen maar saai? Hoog tijd om jezelf toch een welverdiende break te geven. Rust nemen – of dat nu dagelijks een korte pauze van vijftien minuten is of een vakantie van een week – heeft namelijk een grote invloed op je mentale gezondheid. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken beschreven in onder andere het wetenschappelijke magazine Behavior Therapy. Wie regelmatig rust neemt, is emotioneel stabieler, heeft minder stress, een lagere bloeddruk en hartslag, een beter geheugen en zit lekkerder in zijn vel. Dus... plan dagelijks een pauze in én houd je daaraan. Zet een alarm en kom achter die laptop vandaan, zodra het afgaat. Dat draagt niet alleen bij aan je mentale welzijn, maar je werkt er uiteindelijk ook nog eens effectiever en sneller door.

14. DOE EEN DANKBAARHEIDS-OEFENING

Perfect om te doen voor het slapengaan: een dankbaarheidsoefening. Benoem drie dingen waar je die dag dankbaar voor was. Of benoem zaken waar je trots op was en die goed gingen. Een dankbaarheidsoefening activeert de positieve gedachten in je brein en laat negatieve denkbeelden verdwijnen. Hoe vaker je een dankbaarheidsoefening doet, hoe makkelijker het wordt om stil te staan bij de (kleine) dingen waar je gelukkiger van wordt.

15. MEDITEER 5 MINUTEN

De voordelen van mediteren zijn inmiddels in tal van wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Je traint je brein om scherp te blijven en neemt afstand van gedachten. Mediteren kalmeert bovendien het gedeelte in je hersenen dat de vecht- of vluchtreactie aanstuurt. Hierdoor is het heel effectief als je veel spanningen ervaart. Merk je dat je erg gestrest bent? Probeer dan dagelijks vijf minuten te mediteren. Ga zitten, doe je ogen dicht, ontspan je lichaam en adem een paar keer diep in en uit. Probeer aan niets te denken. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, maar tracht te focussen op je ademhaling en niets anders. Toch lastig? Er zijn diverse apps (Headspace, Calm) of podcasts (Meditation Moments, Geleide Meditaties) die je helpen met mediteren.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: NL Beeld