Het effect van pilates op je lichaam

Stretch it!

Woman doing side plank exercise at modern studio

De populariteit van pilates is de afgelopen jaren enorm gegroeid. De reden hiervoor is dat je naast je lichaam ook je mentale gezondheid traint. Maar welk effect heeft pilates nou ècht op je lichaam?

1. Balans

Men gelooft vaak dat zoveel mogelijk calorieën verbranden de enige manier is om on lichaam gezond en fit te houden. Maar als je je niet focust op wat jouw lichaam nodig heeft, kunnen er spier onevenwichtigheden en gewrichtspijn ontstaan. Pilates kan voor evenwicht in het lichaam zorgen. Dit helpt letsel en pijn te voorkomen.

2. Zenuwstelsel

Pilates bevat veel ademhalingsoefeningen, wat het zenuwstelsel tot rust brengt. Zo kan het een eventuele burn-out voorkomen, maar het schijnt dat het ook je cortisol-gehalte intoom houdt. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Door het niveau van deze stof in je lichaam te verlagen zal je je een stuk rustiger en minder gestresst voelen.

3. Spieren

Bij het beoefenen van pilates wordt je meegenomen door een reeks nauwkeurige, gecontroleerde bewegingen die zijn gemaakt om alle spiergroepen te trainen, terwijl je werkt aan je houding. Dit "rekt en strekt" je spieren waardoor ze kunnen herstellen en meer zuurstof op kunnen nemen.

4. Ademhaling

Pilates leert je hoe je je lichaam beter onder controle kunt houden wanneer je onder fysieke of mentale stress komt te staan", legt Gaby Noble, een pilates expert, uit. "Een belangrijk principe bij pilates is de ademhaling. Je leert dieper te ademen, wat de hersenen helpt om te kalmeren, waardoor er een psychologische reactie in het lichaam ontstaat die op natuurlijke wijze stress en angst vermindert."

5. Houding

Pilates kan je houding drastisch verbeteren waardoor je meer energie krijgt en je organen gezond blijven. "Door de romp, schouders en bilspieren te versterken en tegelijkertijd de borst, ruggengraat en heupen uit te strekken, heb je meer energie. Dit komt omdat je longcapaciteit toeneemt en je meer zuurstof aan je lichaam en hersenen geeft.

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock