Zo vermijd je mentale overbelasting

Snel geërgerd, moeite met inslapen, weinig concentratie en een opgejaagd gevoel?

Distressed dark skinned woman rubs temples, feels dizzy and severe headache, suffers from hangover after party, has problems with health, wears rosy sweater, grimaces from pain, compresses head

Snel geërgerd, moeite met inslapen, weinig concentratie, opgejaagd gevoel. Herkenbaar? Dan ben je net iets te lang over je grenzen gegaan. Een spoedcursus om mentale overbelasting te verhelpen én te voorkomen.

Voorkomen

Ben je over je grenzen gegaan, dan ligt uitputting of – erger nog – een burn-out op de loer. Grijp op tijd in door de volgende dingen per direct te doen:

1. Stop met het obsessief volgen van het nieuws. Als er echt iets aan de hand is, dan hoor je het wel van iemand anders.

2. Probeer elke dag een paar uur offline-tijd in te bouwen. Vind je dat moeilijk, sluit je computer dan af en leg je telefoon weg.

3. Zorg voor ritme en structuur, zeker als je nog steeds thuiswerkt. Bedenk elke avond wat je de volgende dag gaat doen en doe dat dan ook.

4. Blijf in beweging. Als je beweegt, maakt je hoofd zichzelf even ‘schoon’. Dans lekker door je huis, maak een wandeling in de natuur.

5. Zorg voor voldoende me-time. Ga in bad, mediteer, luister naar muziek of een luisterboek. Zet eventueel een koptelefoon op.

Verhelpen

Heb je het idee dat je overprikkeld bent, dan is het tijd om in actie te komen. Of eigenlijk: alle actie te doven. Rust, slaap, lanterfant, niks. En kijk daarna hoe je kunt voorkomen dat het nog eens zo ver komt. Die verandering begint voor de meeste mensen bij het aanpakken van hun smartphonegebruik. Verstandelijk weten we natuurlijk wel dat het niet goed voor ons is, om altijd en overal bereikbaar te willen zijn en je de hele dag te laten leiden door mails, meldingen en appjes, maar het vereist een fikse dosis discipline om daar daadwerkelijk korte metten mee te maken. Wat het beste helpt is, heel simpel: je telefoon op gezette tijden wegleggen. In een la, verstopt in een tas, ergens in een doos in de schuur. Zolang je het ding maar niet de hele tijd ziet – en ongemerkt oppakt.

Een volgende stap in het verhelpen en voorkomen van mentale overbelasting is het vinden van het juiste evenwicht. We hebben prikkels nodig om ons goed te voelen, maar het moeten er ook niet te veel zijn. Het gebeurt te vaak dat we onbewust dingen laten binnenkomen die energie uit ons zuigen. Denk aan beelden van het journaal, scrollen op sociale media, een gesprek met een ‘vriendin’ die alleen maar over zichzelf praat of te vaak ongezond eten. Sta er eens bewust bij stil wat je zoal binnen laat komen en vraag je af of je dat wilt blijven doen. Je kunt aan van alles denken: het eten dat je tot je neemt, de woorden die je toelaat, de mensen met wie je omgaat en de activiteiten die je onderneemt. Geven deze zaken je energie? Of slurpen ze energie op?

Schrijf voor jezelf eens op wie en wat jouw energie ontneemt en wie en wat jou voedt. Je gaat je vanzelf beter voelen als je kiest voor zo veel mogelijk zuivere ‘voeding’, in de breedste zin van het woord. Dat heb je grotendeels in de hand, want uiteindelijk bepaal jij wat je met je tijd doet. Als je de ontstane leegtes niet opvult met turen naar je smartphone, en ook de verleiding weerstaat om je hele agenda weer vol te plannen met afspraken, dan ontstaat er volop ruimte voor ontprikkelende activiteiten waarmee je je geest en lichaam een plezier doet. Zoek de natuur op, lees een boek, speel gezelschapsspelletjes en zorg dat je genoeg momenten op de dag even alleen bent. Blijf tijdens je pauze niet achter je computer zitten, maar neem even écht een break.

Ook benieuwd hoe je het op lange termijn aanpakt? Je leest het in die nieuwste Happy in Shape die nog eventjes in de winkel ligt.

Tekst: Fleur Baxmeier | Beeld: Adobe Stock