Real life: 'Mijn vriend verdient veel meer, maar wil alle rekeningen splitten'

Frustrated black couple, ignore and bed in divorce, fight or conflict for argument or disagreement at home. African woman and man in bad marriage, toxic relationship or breakup in bedroom dispute

Sasja’s* vriend verdient veel meer geld dan zij. Toch wil hij alle rekeningen eerlijk verdelen. Hierdoor wordt het voor haar steeds lastiger om haar hoofd financieel boven water te houden.

Verschillende sectoren

“Mijn vriend werkt in een zeer goedbetaalde sector”, begint Sasja haar verhaal. Zij studeert nog. Ze zal na haar studie ook prima kunnen verdienen, maar zeker niet zo goed als haar vriend. “De afgelopen jaren heb ik steeds 1/3 van onze huur betaald, en hij 2/3. Dit was voor mij al bijna niet te doen gezien mijn kleine studenteninkomen, maar ik stond erop om bij te dragen aan de huur”, gaat ze verder. Door deze regeling heeft ze echter wel schulden gemaakt, ook in combinatie met haar studie die haar ook een aanzienlijke bult geld heeft gekost.

Hulp met rekeningen

Ook heeft ze in de afgelopen jaren een aantal fikse rekeningen gehad van de zorgverzekeraar. “Op dat moment kon ik die niet betalen, dus hier heeft mijn vriend me mee geholpen. Hij wil dat ik het geld terugbetaal zodra ik daartoe in staat ben”, vertelt ze. Het probleem is volgens haar alleen dat ze tot nu toe geen geld heeft kunnen sparen. “Terwijl hij zelf een bedrag van zes cijfers op zijn bankrekening heeft staan”, meldt Sasja.

50/50

“En begrijp me niet verkeerd, ik ben blij voor hem dat hij zo goed verdient. Ik maak me alleen wel zorgen om het feit dat ik ook het komende jaar niet ga kunnen sparen”, gaat ze verder. Haar vriend wil de huur vanaf het moment dat ze begint bij haar nieuwe werk namelijk 50/50 verdelen, aangezien Sasja het zich dan kan veroorloven. Tot overmaat van ramp zijn ze ook nog eens uit hun appartement gezet, waardoor ze binnenkort naar een duurder appartement zullen verhuizen. “Ik zal dan al het geld dat ik binnenkrijg kwijt zijn aan de huur. Hierdoor kan ik niet sparen óf mijn schulden aflossen.”

Alle kosten splitten

“Vandaag vertelde ik hem dat als we de huur door tweeën delen, we ook evenveel in het huishouden zouden moeten doen”, vervolgt Sasja haar verhaal. “Ik heb de afgelopen vier jaar dat we samen zijn 99% van de huishoudelijke taken op me genomen. Hij antwoordde dat hij dit prima vond, maar zei gelijk dat hij dan ook de kosten voor de auto wou splitten”, vertelt ze verder. Sasja’s vriend bezit en betaalt de auto, zij gebruikt hem af en toe om naar de universiteit te gaan en boodschappen te doen. “We hebben nu afgesproken om eens goed over de situatie te praten. Geld is voor mij gewoon een absoluut paniekonderwerp, ik krijg er zoveel stress van omdat ik niet weet hoe ik het allemaal voor elkaar moet krijgen.”, beëindigt ze haar verhaal.

De naam Sasja is gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam XyZetta.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock