Oeps: 9 fitnessfouten die je moet voorkomen

Vooral nummer 5 is belangrijk.

Young Asia lady kickboxing exercise workout punching bag tough female fighter practice boxing in gym fitness class. Sportswoman recreational activity, functional training, healthy lifestyle concept.

Planken is niet per se onze favoriete oefening in de sportschool en slaan we dan ook nog weleens over. Het is echter enorm zonde om de plank over te slaan, omdat het zo'n goede oefening is voor je buik- en rugspieren. Probeer je op je voeding te letten en wil je wat fitter worden? Voorkom dan onderstaande fitnessfouten.

1. Je hebt geen treat meal

Gezond eten is belangrijk, maar geniet ook een beetje! Wil je af en toe een portie patat met een kroket eten? Doe dat gewoon. Gun jezelf eens in de zoveel tijd wat lekkers, anders houd je je (fitness)plan niet vol. Noem die portie kipnuggets bovendien niet je cheat meal, maar je treat meal. Geniet ervan en voel je vooral niet schuldig als je af en toe een treat meal eet. 

2. Je bent op dieet

We haken meteen in op de gezonde voeding. Wie wil afvallen, wil dat vaak zo snel mogelijk voor elkaar krijgen door onder andere te sporten en wellicht te diëten. Het is echter geen goed idee om op een (crash)dieet te gaan. Vaak is een dieet niet vol te houden op de lange termijn. Eet daarom gewoon gezond (en niet te veel), en gun jezelf ook af en toe wat lekkers.

3. Je slaat de warming-up over

De een vindt trainen in de sportschool hartstikke leuk, maar voor een ander is het juist een noodzakelijk kwaad. Bespaar echter nooit tijd in de sportschool door de warming-up over te slaan. De warming-up hoeft ook helemaal niet lang te duren, vaak heb je al genoeg aan drie minuten. Hier een voorbeeld van een warming up:

  • 20 seconden jumping jacks
  • 20 seconden squats
  • 20 seconden lunges

Herhaal twee keer.

4. Je slaat het planken over

Iemand die zegt dat één minuut niet lang duurt, heeft nog nooit geplankt. Velen vinden de plank een afschuwelijke oefening, maar sla ‘m niet over! Met de plank train je je buikspieren en je onderrug. Je hoeft de plank heus niet één minuut vol te houden. Als je de plank 3x30 seconden doet, ben je al op de goede weg. 

5. Je laat de foamroller links liggen

Foamrollen na en voor een pittige work-out kan het herstel van de spieren versnellen. Je kunt het een beetje zien als een soort sportmassage. Als je je spieren maximaal belast, kan dit leiden tot knopen en verklevingen in de spieren. Dit kun je voorkomen door te foamrollen. Bovendien zorgt foamrollen voor een betere mobiliteit en flexibiliteit en dus ook voor een betere lichaamshouding. Dus, voortaan die foamroller er gewoon bij pakken!

6. Je hebt een alles of niets-mindset

‘Ik heb vandaag al zo ongezond gegeten, het heeft geen zin meer om te sporten’, is een verkeerde mindset. Ook als je je ’s middags te goed hebt gedaan bij McDonald’s heeft het zeker wel zin om ’s avonds alsnog te sporten. Ook als je maar heel even de tijd hebt om te sporten, kun je het beste alsnog even gaan trainen. Alle beetjes helpen!

7. Je stretcht niet

Voor je gaat trainen, hoor je je lichaam op te warmen met een warming-up. Na het trainen moet je je lichaam laten afkoelen door te stretchen. Maar laat dat stretchen nou net iets zijn wat veel mensen nog weleens overslaan. Stretchen is belangrijk, omdat je door te rekken je spieren flexibeler maakt. Een goed idee dus om voortaan het stretchen en foamrollen na een work-out te combineren!

8. Je vergelijkt jezelf met anderen

Dat iedereen er anders uitziet, hoeven we je niet te vertellen. Maar waarom blijven we onszelf dan toch altijd met anderen vergelijken? Meet je progressie niet aan dat van anderen. Als jij inmiddels de leg press op 70 kilo kunt zetten in plaats van 50 kilo is dat een enorme prestatie. Laat dat niet in het niet vallen omdat iemand anders het nog zwaarder kan. Vergelijk jezelf bovendien ook niet met de lichamen van (fitness)modellen.

9. Je weegt jezelf elke dag

Elke dag op de weegschaal staan, kan je gek maken. Als je graag wat kilo’s wilt verliezen, wil je natuurlijk wel weten of het je lukt om wat af te vallen. Maar sta niet elke dag op de weegschaal. Weeg jezelf bijvoorbeeld één keer per week om te kijken of het de goede kant op gaat.

Bron: Koboko Fitness, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock