Huh? Je kunt blijkbaar ook teveel water drinken

Het schijnt zelfs net zo gevaarlijk te zijn als te weinig water drinken.

We weten allemaal dat het van belang is om dagelijks genoeg water te drinken. Ons lichaam bestaat immers gemiddeld uit 70 procent water en moet om die reden goed gehydrateerd blijven. Maar net als dat je te weinig water kunt drinken, kun je ook teveel hydrateren. We leggen uit hoe dat zit.

Voordelen hydratatie

We worden al jaren doodgegooid met alle voordelen die een goede hydratatie te bieden heeft. Voldoende water drinken zorgt voor een fit gevoel, een glanzende huid, een gezonder gewicht en een goede spijsvertering. Niet zo gek dus dat fitfluencers hun volgers massaal aansporen om zo'n twee liter water per dag te drinken.

Overhydrateren

Het klopt dat genoeg water drinken talloze voordelen heeft, en het Voedingscentrum raadt volwassenen dan ook aan om dagelijks zo'n 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit kan afhankelijk van je leeftijd, gewicht en bewegingsniveau wat hoger uitvallen, maar er bestaat ook zoiets als overhydrateren.

Gevaren

Teveel water drinken schijnt zelfs net zo gevaarlijk te zijn als te weinig water drinken. Vooral wanneer je in korte tijd veel drinkt, kunnen de elektrolytenniveaus in je lichaam ontregeld raken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een tekort aan natrium in het lichaam. Dit verschijnsel heet hyponatriëmie, en betekent dat je nieren overbelast raken en moeite krijgen om al het overtollige vocht uit te scheiden.

Richtlijn

Goed om te weten is dat dergelijke lichamelijke reacties alleen optreden wanneer je in korte tijd veel water drinkt. Vind je het lastig om te bepalen hoeveel water je moet drinken gedurende de dag? Dan is de kleur van je urine een goede richtlijn. Is die donkergeel, dan heeft je lichaam meer hydratatie nodig. Bij een zeer heldere, bijna transparante kleur betekent het dat je teveel water drinkt. De ideale kleur is lichtgeel.

Bron: NSMBL, Voedingscentrum | Beeld: Adobe Stock