Deze werksituaties worden makkelijker als je voor jezelf opkomt

Echt waar!

werk

Iedereen heeft wel eens van die moeizame werkdagen die maar niet voorbij lijken te gaan. Met vervelende collega's of een baas die ondergeschikte taken bij je opstapelt. Maar dat betekent niet dat je het moet weglachen en het maar gewoon moet accepteren. Sympathiek zijn zou niet je enige sleutel tot succes moeten zijn.

Voor jezelf opkomen

Je wilt gerespecteerd worden en één manier om die collectieve duim omhoog te krijgen van je collega's en managers is door voor jezelf op te komen. Hieronder zijn vier momenten beschreven wanneer je voor jezelf moet opkomen op werk.

1. Als je verdrinkt in je werk

Het komt vaak genoeg voor dat je even het overzicht verliest van wat je allemaal nog moet doen. Dat wordt alleen maar lastiger als er steeds meer bijkomt. Het is belangrijk om 'nee' te leren zeggen als mensen vragen of je nog iets op je zou willen nemen. Door steeds in te stemmen, blijft je berg met werk opstapelen.

2. Wanneer je niet de opdrachten krijgt die je wil

In plaats van een pad te bewandelen waarvan je weet dat het niets voor jou is, of passief toe te kijken hoe de volgende grote opdracht naar een andere collega gaat, plan je wat tijd in om je manager te spreken over je professionele doelen, ideale opdrachten en waar je vervolgens aan zou willen werken. De kans is groot dat ze moet worden ingelicht over je carrièredoelen - en er af en toe aan moet worden herinnerd. Dus wees niet bang om een follow-up gesprek in te plannen!

3. Wanneer je collega's er met de eer vandoor gaan

Het is erg vervelend als je ergens hard aan hebt gewerkt en iemand anders er met de eer vandoor gaat. Het is dan ook volkomen normaal om daar iets van te zeggen. Je kunt de situatie alleen beheersen als je er bent. En met beheersen bedoelen we dat je het op een genadige manier rechtzet zonder iemand voor de bus te gooien. 

4. Wanneer een conflict met een collega je emotioneel raakt of je werk verstoort

Als een conflict tussen jou en een andere collega je werkstroom negatief beïnvloedt, of als je je persoonlijk aangevallen voelt, moet je dit onder de aandacht van je leidinggevende brengen. Iedereen met het Nice Girl Syndrome kent het misselijkmakende of kokende gevoel die een confrontatie met een collega kan uitlokken. Ga er dus niet onvoorbereid op in. Geef op een rustige manier duidelijke voorbeelden. Geef in het gesprek aan wat je nodig hebt en wat je graag zou willen zien.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock