Heel Hollywood aan de Ozempic: is het wel een onschuldig afvalmedicijn?

Het is de meest besproken afvalmethode van het moment.

Ozempic

Hollywood-sterren grijpen massaal naar de Ozempic om hun droomfiguur te behalen. En ook onder BN’ers schijnt het een hype te zijn. Maar is het gebruik van dit afvalmedicijn wel zo onschuldig?

Wondermedicijn

Waar vroeger beroemdheden twee weken aan de ahornsiroop met citroensap en cayennepeper gingen om te crashen voor een rode loper, is er nu een nieuw ‘wondermedicijn’ dat ze 365 dagen per jaar slank houdt. Of beter gezegd: een hele reeks aan medicatie, want Ozempic en zusjes Wegovy en Saxenda zijn niet meer weg te denken uit Hollywood. Iedereen gebruikt het, maar slechts een handjevol sterren praat hier openlijk over. Want eerlijk is eerlijk, er heerst nog steeds een groot taboe op de afvalmedicatie die eigenlijk bedoeld is voor diabetespatiënten.

Verminderde eetlust

Ozempic werd aanvankelijk op de markt gebracht als medicijn tegen suikerziekte. Inmiddels is de werkzame stof (semaglutide) echter ook goedgekeurd als afvalmedicatie. Het verlaagt je bloedsuikergehalte en zorgt voor een verminderde eetlust doordat je hongerhormoon wordt geremd. Ook heb je na een maaltijd langer het gevoel dat je vol zit, waardoor je minder de behoefte hebt om te snoepen of te snaaien.

Ozempic injecteer je met een spuitje één keer per week in je buik, oplopend in hoe­veelheid van 0,25 milligram tot 2 milligram voor mensen met ernstig overgewicht. Het wordt in Nederland niet vergoed als afvalmedicatie, maar veel cosmetische klinieken bieden het aan op eigen kosten. Wel altijd met strikte begeleiding, want zelf experimenteren kan grote gezondheidsrisico’s opleveren. Zo zijn de bijwerkingen niet mals en onverantwoord gebruik kan voor ernstige maagproblemen, een acute alvleesklieront­ steking of wekenlange misselijkheid zorgen.

"Ik werd doodziek van de Ozempic", vertelt actrice Amy Schumer. "Ik was zo misselijk dat ik niet eens meer met mijn zoon kon spelen. Ik vermagerde wel, maar het was onleefbaar, dus ik ben ermee gestopt." Eerder werd ook gesproken over suïcidale gedachten als bijwerking van de afval­medicatie, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat dit verband niet te leggen is. Wel waarschuwen artsen nu massaal om niet zelf Ozempic injectiepennen online te gaan bestellen, omdat er veel nep­medicatie in omloop is. In Oostenrijk belandden meerdere mensen in het ziekenhuis na het gebruik van vervalste pennen, die vermoede­lijk insuline in plaats van semaglutide bevatten. Een vrouw uit België raakte zelfs in coma. Je kunt zelf ook wel bedenken dat een pen die je voor een tientje online bestelt nooit het juiste middel kan bevatten, aangezien een traject in een kliniek zo’n vijfhonderd euro kost, omdat het middel peperduur is.

Altijd honger

Cindy viel tien kilo af in twee maanden tijd dankzij het gebruik van Ozempic. "Ik zat al jaren op het randje van overgewicht en baalde dat het me maar niet lukte om op eigen kracht kilo’s kwijt te raken. Vriendin­nen doen dat op pure wilskracht, maar mij lukte het gewoon echt niet, omdat ik altijd honger en snaaitrek heb. Mijn schoonzus, die het wel was gelukt, biechtte me op dat ze Ozempic gebruikte via haar cosmetisch arts. Ik was in eerste instantie heel sceptisch, want waarom zou je iets gebruiken wat eigenlijk bedoeld is voor mensen met suiker­ziekte? Maar ik heb me toch laten overhalen tot een gesprek met haar arts. Hij legde me uit dat overgewicht veel gevaarlijker is dan dat wekelijkse prikje. Denk aan een ver­hoogd risico op diabetes, hart­ en vaatziek­ ten en ook kanker. Ik besloot het toch een paar maanden te proberen en dat is de beste keuze van mijn leven geweest. Dat continue gevoel van trek hebben was na een dag al verdwenen en het gaf me zoveel rust om niet meer de hele dag met eten bezig te zijn. Waarom mag mijn vriendin met ADHD wel Ritalin nemen tegen de onrust in haar hoofd en mag ik niks nemen tegen het hongergevoel dat mijn leven zo beheerst? De Ozempic hielp mij afkicken van mijn suikerverslaving en zorgde ervoor dat ik veel beter, én gezonder, in mijn vel kwam te zitten. Het lukt me nu op eigen kracht om op gewicht te blijven, die afvalmedicatie is eigenlijk vooral een stok achter de deur geweest."

Verslavend

Ook Hollywood­ster Kelly Osbourne bereikte haar ideale gewicht dankzij Ozempic. "Ik heb jaren met mijn gewicht geworsteld en alles geprobeerd om in shape te komen, ja zelfs operaties. Eindelijk is er een middel dat mensen kan helpen om kilo’s te verliezen. Waarom zou je het niet doen met iets wat minder saai is dan sporten? Mensen geven erop af, omdat ze het niet kunnen betalen. En degenen die het hardst roepen dat ze tegen zijn, gebruiken het stiekem zelf", aldus Kelly.

Haar moeder Sharon Osbourne gebruikte het afvalmedicijn ook, maar sloeg compleet door en woog op een gegeven moment nog maar 44 kilo. "Ik ben echt helemaal klaar met Ozempic, want het is veel te makkelijk om gewicht te verliezen, waardoor het ver­slavend werkt", vertelde ze. "Ik ben veel te mager geworden en het lukt me niet meer om aan te komen. Ik ben maandenlang doodziek geweest en mijn maag kon niets meer verdragen. Ik raad het mensen ten zeerste af, want het is gevaarlijk spul. Goed afvallen doe je echt alleen maar door een gezonde levensstijl."

Dat is ook het grootste probleem van Ozempic: sterren die al slank zijn, gebruiken een te hoge dosis om nog wat extra kilo’s te verliezen. De misselijkheid nemen ze op de koop toe om maar strak op de rode loper te kunnen verschijnen. Zo gaat het gerucht dat Kim Kardashian naar de afvalmedicatie greep om in de beroemde jurk van Marilyn Monroe te passen voor het MET Gala in 2022. Prikje erin en hongeren maar... wat een stuk makkelijker gaat als je continu een ‘ik zit vol’­signaal in je hoofd hebt.

Was het dan toch dankzij Ozempic dat Kim Kardashian in de Marilyn Monroe-jurk paste?

Continu misselijk

Merel gebruikte Ozempic om goed voor de dag te komen tijdens de bruiloft van haar beste vriendin. "Veel van mijn vriendinnen hebben zo’n pen in de koelkast liggen. Niemand geeft het eerlijk toe, maar ze liggen gewoon tussen de flessen prosecco en de gembershotjes. Ik kreeg een pen via een vriendin, die zelf al een traject had gevolgd bij een kliniek. Ik zag er niet echt kwaad in, want niemand van hen was er ooit ziek van geworden. Omdat ik niet precies wist hoeveel ik moest gebruiken, heb ik haar dosis aangehouden. Alleen is zij een kop groter en ik ben ook smaller gebouwd, dus ik ben vier weken lang misselijk geweest. Niet doodziek, maar wel gammel. Op de bruiloft zag ik er fantastisch uit in mijn strakke jurk, maar ik kon niet eens van de bruidstaart genieten omdat ik continu last van maagzuur had. De week erna ben ik meteen gestopt met de Ozempic, het is me de misselijkheid niet meer waard. Dan maar maat 38 in plaats van 36, ik heb geen zin om aan een onrealistisch schoonheidsideaal te voldoen."

Wat Merel aankaart, is sowieso een groot probleem: vriendinnen wisselen Ozem­pic­pennen uit alsof het mascara is en staan niet stil bij de gevaren die dit met zich meebrengt. Dat is ook de reden dat klinieken de afvalmedicatie alleen aanbieden met begeleiding. Zo kunnen ze toezien op de hoeveelheid en deze bijstellen mochten bijwerkingen als misselijkheid, maagzuur of diarree optreden. Belangrijk is dat het gebruik altijd samengaat met een lifestyle change traject. Hierbij moet je zelf de switch maken naar een gezonder eet­ en leef­ patroon, anders zitten de kilo’s er direct weer aan zodra je stopt. Ozempic is geen wondermiddel en het zorgt erop zichzelf niet voor dat je sneller vet verbrandt of je metabolisme omhooggaat. Het is alleen een hulpmiddel dat het net even iets makkelijker kan maken.

Redding

Talkshow­host Oprah Winfrey, die haar halve leven heeft geworsteld met over­ gewicht, ziet de afvalmedicatie als haar redding. "Ik ben vijfentwintig jaar belache­lijk gemaakt om mijn gewicht en heb zo vaak te horen gekregen dat ik de wilskracht niet had om af te vallen. Ik zie het als een opluchting, verlossing en geschenk dat er nu een goedgekeurd medicijn bestaat om mijn gewicht te beheersen en gezond te blijven. Ik denk dat het belangrijk is dat het taboe en de schaamte ervanaf gaan, want ik geloof oprecht dat dit iets is wat mensen met over­ gewicht kan helpen."

Ook zanger Robbie Williams geeft toe dat ‘een medicijn dat lijkt op Ozempic’ hem heeft geholpen om af te vallen, maar liefst elf kilo in totaal. "Ik heb die afvalmedicatie echt nodig voor mijn geestelijke gezondheid. Ik ben gediagnosticeerd met zelfhaat, en mijn innerlijke stem drijft me tot waanzin wanneer ik zwaarder ben", vertelde de wereldster, die al zijn hele leven lijdt onder het label dat hij in zijn Take That-­tijd kreeg opgeplakt door de Britse media: de dikke danser.

Ook BN’ers schijnen massaal aan de afval­medicatie te zitten, al spreekt hier in Neder­land nog vrijwel niemand zich openlijk uit, vanwege de grote kritieken. In de algemene opinie wordt het toch nog steeds als ‘zwak’ of ‘quick fix’ gezien om een spuitje te zetten als hulpmiddel om af te vallen.

Wereldwijde tekorten

De afgelopen maanden verschenen ook meerdere berichten in de media over wereld­wijde tekorten aan Ozempic. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldde zelfs dat dit nog heel 2024 aan zal houden. Ook diabetespatiënten uiten hun zorgen, omdat ze bang zijn naast hun medicatie te grijpen, omdat mensen het nu massaal gebruiken om af te vallen. Navraag leert dat de tekorten in Nederland niet direct voor problemen zorgen, omdat cos­metisch klinieken pas hun voorraad krijgen wanneer alle diabetespatiënten voorzien zijn. Daarnaast kunnen patiënten altijd uitwijken naar Wegovy, dat dezelfde werkzame stof (semaglutide) heeft, of een pen krijgen met een andere doseringssterkte, waarbij ze wellicht een keer extra moeten prikken. Producent Novo Nordisk heeft bovendien recent weer nieuwe fabrieken gekocht, om aan de toenemende vraag naar afvalmedica­ tie te kunnen voldoen.

De grote vraag blijft echter: moet je afval­medicijnen willen gebruiken als je een vrouw bent met een gewicht dat valt binnen de gezonde norm? Waarom grijpen naar een middel waarvan de lange­termijn­effecten nog niet bekend zijn, als je hetzelfde resul­taat kunt bereiken met gezonde voeding en een abonnement op de sportschool? Dat is bovendien een stuk goedkoper.

Fit
  • Tekst: Jill Waas
  • NL Beeld, Adobe Stock