6x manieren om van je droge lippen af te komen

Wie heeft er ook zoveel last van droge lippen in de winter?

Als er iets is waaraan we merken dat het kouder wordt, is het wel droge lippen. We blijven maar smeren, maar niets blijkt te helpen. Maar waarom zijn je lippen zo droog? De mogelijke redenen zetten we op een rij. 

1. Te veel zon in de zomermaanden

Wanneer je lippen in de zomer te veel uv-stralen hebben opgevangen, krijg je hier in de winter vaak last van. Te veel zonlicht zorgt ervoor dat je lippen uitdrogen, daarom kun je het beste het hele jaar door je lippen beschermen met een lippenbalsem met zonnebrand. 

2. Likken aan je lippen

Het is vaak iets wat je onbewust doet, maar het likken van je lippen maakt de droogheid alleen maar erger. Als je continu speeksel aanbrengt op je lippen, verdwijnt natuurlijk vet op je lippen en dat leidt tot uitdroging

3. Vitaminetekort

Vitamine B2 is essentieel voor je lichaam en daarmee dus ook voor gezonde lippen. Eet veel voedsel met vitamine B2, zoals eieren en mager vlees om je lippen het hele jaar door zijdezacht te houden. Zink en ijzertekort kunnen ook zorgen voor droge lippen. Eet je geen vlees? Nuttig dan wat meer zuivelproducten om genoeg vitamine B2 binnen te krijgen. 

4. Geparfumeerde lippenbalsem

Heb jij ook wel eens gehad dat je maar blijft smeren met die lippenbalsem, maar je lippen gewoon kurkdroog bleven? Dan kan het zijn dat je lippen gevoelig zijn voor bepaalde producten en die zorgen voor uitdroging. Je zou ook een kleine alergische reactie kunnen hebben op producten zoals sheaboter, bijenwas of ricinusolie. Dus kijk bij irritaties goed naar de ingrediënten van je lippenbalsem. 

5. Uitdroging

Wanneer je niet genoeg drinkt, laat je lichaam dit weten via je lippen. Een droge mond kan aangeven dat je de vochtinname moet verhogen. Het is aan te raden om tussen de acht tot twaalf glazen water per dag te drinken.

6. Een gist/schimmel infectie

Wanneer je sprake hebt van droge lippen, zeker rond je mondhoeken, kan dit wijzen op een overschot aan gist en resulteert in een infectie. Als je er al een tijdje last van hebt, is het handig om even aan de huisarts te laten zien. 

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws