Helemaal uit je sportroutine? Zo pak je het weer op

We verliezen allemaal wel eens motivatie, waardoor we een tijdje niet sporten.

sportroutine

Het overkomt iedereen wel eens: het sporten komt op een laag pitje te staan, om wat voor reden dan ook. We weten als geen ander hoe lastig het kan zijn om de draad weer op te pakken en opnieuw aan de slag te gaan. Een groot deel van je progressie, of zelfs al je vooruitgang, lijkt verdwenen en je moet weer helemaal in je sportroutine komen. Dit kan een flinke drempel veroorzaken om weer te beginnen, maar niet getreurd: wij helpen je graag op weg!

Terug naar de gym

Als je voor het eerst sinds een lange tijd weer gaat sporten, zul je merken dat je kracht en uithoudingsvermogen flink zijn afgenomen vergeleken met de tijd dat je nog regelmatig trainde. Het is daarom belangrijk om rustig op te bouwen en niet direct te beginnen met dezelfde routines als voorheen. Grote kans dat die zware gewichten of te intense cardio anders voor blessures gaat zorgen. Je mindset speelt hierbij een cruciale rol: geef jezelf de tijd om weer te wennen en bouw het sporten op in een tempo dat goed voelt voor je lichaam.

Opnieuw opbouwen

Gecertificeerd personal trainer Ashley Joi pleit in een interview met Popsugar voor wandelen als een goede manier om je sportroutine weer op te bouwen. Of je nu begint op een loopband in de sportschool (zoals met de 12-3-30-methode) of buiten gaat wandelen in groepsverband, het is een geweldige manier om weer bewust in beweging te komen. Door de lage impact is het toegankelijk voor de meeste mensen, ongeacht hun conditie of leeftijd.

Als wandelen je niet aanspreekt, zijn andere low-impact workouts zoals pilates, zwemmen of yoga ook uitstekende manieren om je sportroutine weer op te bouwen. Met deze sporten kun je kracht en uithoudingsvermogen opbouwen, terwijl je de kans op blessures minimaal houdt. Bovendien kun je altijd voortbouwen op deze oefeningen naarmate je techniek verbetert.

Begeleiding

Een personal trainer past misschien niet binnen ieders budget, maar als je het kunt veroorloven, is het een uitstekende manier om je sportroutine weer op te pakken. Yoga-instructeur Christina Janine noemt in het interview met Popsugar verschillende redenen waarom dit zo effectief is. "Ten eerste ben je eerder geneigd je te committeren aan iets waar je voor betaalt, vooral als je weet dat iemand je verantwoordelijk houdt. Personal trainers zijn meestal duurder dan een regulier sportschoolabonnement, en de meeste mensen willen dat geld niet verspillen. Ten tweede moet je met een trainer iemand anders onder ogen komen tijdens je fitnessreis. Als je zegt dat je gaat komen, staat er daadwerkelijk iemand op je te wachten. Diegene zorgt ervoor dat je niet alleen komt opdagen, maar ook op een veilige en effectieve manier traint. Ten derde sta je er niet alleen voor. Je stelt je doelen hardop en hebt iemand die je helpt je beloftes aan jezelf én je trainer na te komen, zodat je je doelen kunt bereiken."

Groepstrainingen

Als een personal trainer niet binnen je budget past, zijn groepstrainingen een leuke manier om weer aan de slag te gaan. Ga samen met iemand, zodat je een stok achter de deur hebt en elkaar verantwoordelijk kunt houden. Juist dat gezamenlijke aspect motiveert en helpt je het langer vol te houden, waardoor je in een mum van tijd weer in een fijne sportroutine komt.

Maak een planning

Net zoals je afspraken met de tandarts in je agenda zet, zou je ook tijd moeten inplannen voor je workouts. Maak je doelen een prioriteit, net zoals je andere dingen in je leven belangrijk maakt. Als je toch een planning maakt en doelen stelt, zorg er dan voor dat ze realistisch zijn. Veel mensen die ooit fanatiek hebben gesport, willen meteen weer vijf keer per week trainen, maar dat is niet reëel. Begin rustig en geef jezelf de tijd om op te bouwen, bijvoorbeeld door drie keer per week een halfuur te sporten. Succes!

Fit
  • Popsugar
  • Adobe Stock