Alles wat je wilt weten over elektrolyten

We kennen ze allemaal wel, die sportdrankjes vol elektrolyten. Maar wat het precies zijn, weten de meeste mensen niet. Laten we eens inzoomen op wat je moet weten over elektrolyten, in welke voedingsmiddelen ze zitten en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze altijd op peil zijn.

elektrolyten

Elektrolyten

Elektrolyten is een verzamelnaam voor in water opgeloste, positief of negatief geladen deeltjes van een molecuul, ook wel bekend als ionen. De naam is dus heel toepasselijk, omdat deze deeltjes elektrisch geladen zijn. Aangezien ons lichaam voor 60 procent uit water bestaat, bevatten bijna alle cellen in ons lichaam elektrolyten. Van bicarbonaat en chloride tot magnesium en natrium: elektrolyten bestaan uit verschillende mineralen en ondersteunen ons lichaam bij uiteenlopende functies.

Functie van elektrolyten

Aangezien elektrolyten overal in je lichaam aanwezig zijn, is het ook logisch dat ze meerdere belangrijke processen in je lichaam ondersteunen. Niet alleen wanneer je sport, maar ook in het dagelijks functioneren van je lichaam. Natrium helpt bijvoorbeeld vocht vast te houden, zodat je niet uitdroogt. Kalium ondersteunt je spiermassa en helpt je bloeddruk op peil te houden. Magnesium verhoogt je botdichtheid en helpt je spieren goed te functioneren.

Deze functies zijn niet alleen belangrijk tijdens het sporten, maar zijn essentieel voor het algehele functioneren van je lichaam. Zo spelen elektrolyten een rol bij het reguleren van je bloeddruk, vochtbalans en zuurgraad, houden je botten en tanden gezond, ondersteunen de afvoer van afvalstoffen, en helpen bij het samentrekken van spieren.

Te kort aan elektrolyten

Nu we weten wat elektrolyten voor ons lichaam betekenen, begrijpen we ook dat een tekort allerlei vervelende gevolgen kan hebben. De symptomen kunnen variƫren van spierkrampen, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, tot een onregelmatige hartslag en trillingen in spieren of ogen.

Met een gezond en gevarieerd dieet kun je voldoende elektrolyten uit je voeding halen. Maar wanneer je flink zweet tijdens het sporten of bij warm weer, verlies je niet alleen vocht, maar ook elektrolyten. Het is belangrijk om deze voorraden weer aan te vullen om te voorkomen dat je last krijgt van de genoemde symptomen.

Bron van elektrolyten

Over het algemeen krijg je geniet elektrolyten binnen uit een gevarieerd dieet met veel fruit, groente en noten en zaden halen, maar soms heeft je lichaam een beetje extra hulp nodig. Merk je dat je veel hebt gezweet, en last hebt van krampen of vermoeidheid? In dat geval kun je energiegels of sportdrankjes drinken om je lichaam een boost te geven. Deze drankjes bevatten vaak natrium, kalium, calcium en magnesium, de mineralen die je verliest tijdens het zweten. Een goede reden dus om, naast een flesje water, af en toe ook een sportdrankje mee te nemen!

Food
  • Popsugar, Runnersworld
  • Adobe Stock