Waarom havermout zo'n gezond ontbijt is

Het is al jaren een enorme hype en dat is niet zonder reden.

havermout

Zet je ook graag een kom warme havermoutpap op tafel voor het ontbijt? Of maak je er heerlijke havermoutpannenkoekjes van? Snappen we! Het gezonde, vullende ingrediënt is namelijk het perfecte ontbijt als we menig fitfluencer mogen geloven. Maar waarom eigenlijk?

Gezondheidsvoordelen

Wanneer je naar de samenstelling van de geweldige glutenvrije volkorensoort kijkt, snap je wellicht waarom havermout zo geliefd is onder gezondheidsgoeroes. Een half kopje (78 gram) droge haver bevat namelijk 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwitten, 5 gram vet, 8 gram vezels en slechts 303 calorieën. Perfect voor sporters en mensen die op de lijn letten; het is namelijk bijzonder voedzaam!

Maar misschien nog wel belangrijker: havermoutvlokken zijn een bron van belangrijke vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten – en dus heel gezond! We zetten een aantal gezondheidsvoordelen voor je op een rij:

  • Goed voor je bloedsuikerspiegel
  • Cholesterolverlagend
  • Goed voor de huid
  • Goed voor de stoelgang

Boost voor je lichaam

Daarnaast hebben wetenschappers aan de University of North Carolina ontdekt dat de beta-glucanen in havervlokken je immuunsysteem kunnen stimuleren door de virusbestrijdende afweercellen in je lichaam te activeren. Beta-what!? Kort samengevat betekent dit dat als ziekteverwekkers het feestje proberen te verstoren, ze bij de ingang al worden geweigerd. Met een simpel kommetje havermout geef je het natuurlijke verdedigingsmechanisme van je lichaam dus een simpele boost!

Eindeloos variëren

Behalve dat havermout dus voor een tal van dingen gezond is om de dag mee te starten, is het ook nog eens het perfecte ingrediënt om aan te passen naar jouw smaak. Natuurlijk zijn er talloze manieren om je kommetje havermout een interessante smaak te geven. Denk aan het toevoegen van een snufje kaneel of een dikke klodder pindakaas. En natuurlijk toppen we het geheel graag af met vers fruit! Maar ook tijdens de bereiding kun je al iets doen om je havermout smaakvoller te maken. Door van tevoren de havervlokken kort te roosteren, krijg je een nog lekkerder papje.

Dit doe je door de rauwe vlokken gewoon een paar minuten te roosteren in een pan. Blijf wel voortdurend roeren, zodat de haver niet aanbrandt. Wanneer de haver bruin begint te kleuren en een aromatische geur gaat verspreiden, zijn ze klaar. Nu kun je de havervlokken gebruiken in de bereiding van je havermout zoals je dat normaal doet. Je zult ongetwijfeld het verschil proeven!

Food
  • Men's Health, Manners, Kookfans
  • Adobe Stock