Zijn collageensupplementen op de lange termijn de moeite waard?

Het slikken van supplementen is helemaal hot. Of je nu een algemene vitaminepil neemt of dagelijks magnesium gebruikt, we zoeken allemaal naar middelen om ons lichaam te ondersteunen. Ook collageensupplementen zijn ontzettend populair, maar heeft dit supplement ook daadwerkelijk effect?

collageensupplementen

Collageen

Collageen is een eiwit dat van nature in je huid, botten en spieren voorkomt. Het is een van de bouwstenen van je huid die zorgt voor een soepele en stevige huid. Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van collageen in ons lichaam af, waardoor de tekenen van veroudering langzaam zichtbaar worden, zoals fijne lijntjes, rimpels en verlies van volume en stevigheid in onze huid.

Soorten collageen

Ons lichaam maakt verschillende soorten collageen aan, die ieder hun eigen functie hebben. Type 1 collageen is goed voor 90 procent van het collageen in ons lichaam en is essentieel voor de structuur van de huid, botten, tanden en bindweefsel. Type 2 collageen is daarentegen voornamelijk te vinden in onze gewrichten, waar het bijdraagt aan hun veerkracht en flexibiliteit. Type 3 collageen ondersteunt de structuur van spieren, organen en slagaders. Tot slot is type 4 collageen te vinden in de basale membranen van de huidlagen, waar het een rol speelt bij het ondersteunen van nieuwe huidcellen bij de vervanging van oude.

Collageensupplementen

Collageen is dus een belangrijke bouwsteen in ons lichaam dat we graag op peil willen houden, zeker aangezien ons lichaam minder collageen produceert naarmate we ouder worden. Tegenwoordig slikken we massaal supplementen om onze gezondheid te ondersteunen, en ook collageensupplementen horen in dit rijtje thuis. Deze supplementen zijn bedoeld om de collageenniveaus in ons lichaam te verhogen en de aanmaak van nieuw collageen te stimuleren. Er wordt beweerd dat collageensupplementen wonderen kunnen verrichten voor onze schoonheid, van het verbeteren van je huid tot het versterken van je haar en nagels.

Onderzoek

Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de werking van collageensupplementen, hebben studies al aangetoond dat ze wel degelijk de elasticiteit en hydratatie van de huid kunnen verbeteren. Ondanks dat het hoopvol klinkt, zijn experts nog verdeeld over de vraag of er daadwerkelijk ‘echte’ resultaten zichtbaar zijn. Er is momenteel namelijk geen solide bewijs dat aantoont dat collageen in de huid wordt opgenomen, zélfs als het door het lichaam wordt opgenomen.

"Helaas wordt de collageensupplementenindustrie niet gereguleerd op de claims die ze maken, omdat deze producten als voedingssupplementen worden geclassificeerd; ze vallen niet onder de categorie medicijnen en zijn daardoor niet onderworpen aan de strengere werkzaamheidsstudies die vereist zijn voordat een medicijn als effectieve behandeling kan worden geclassificeerd," vertelt dermatoloog Ophelia Veraitch in een interview met Women's Health.

Veelbelovende studies

Er is echter een groeiende en veelbelovende hoeveelheid onderzoek die uitwijzen dat collageen op de lange termijn de gezondheid van onze huid kan verbeteren. Zo voerde het supplementenmerk Vida Glow studies uit die een vermindering van 50 procent in de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels lieten zien. Daarnaast toonde een kleine studie aan dat mensen die dagelijks een supplement met collageenpeptiden innamen, een aanzienlijke vermindering van de diepte van rimpels rond de ogen zagen. Dat belooft wat!

Medisch en cosmetisch arts Ewoma Ukeleghe gelooft dat je, als je dagelijks consistent je collageensupplementen inneemt, langdurige resultaten zult zien, vertelt ze in hetzelfde interview aan Women's Health. Ze vergelijkt het met een investering in je toekomstige zelf, net als een spaarrekening. "Ik ben een enthousiaste gebruiker van supplementen, en het past binnen mijn bredere overtuiging dat schoonheid en algehele gezondheid van binnenuit aangepakt moeten worden – wat je consumeert, ondersteunt de gezondheid van je huid of doet er juist afbreuk aan."

Soorten supplementen

Betekent dit dat je elk willekeurig collageensupplement bij de lokale drogist kunt halen? Helaas ligt het iets ingewikkelder dan dat. Veel producten op de markt bevatten helaas niet genoeg collageen of worden niet goed opgenomen door het lichaam.

Gehydrolyseerd collageen (oftewel collageen dat is afgebroken in kleinere, makkelijker opneembare ketens van aminozuren, ook wel peptiden genoemd) is een slimmere keuze als je een collageensupplement wilt gebruiken. Dit zorgt voor een betere opname door het spijsverteringssysteem, wat de biologische beschikbaarheid en effectiviteit van het product verhoogt.

"Marien collageen wordt in de bloedbaan opgenomen via de darmen, in de vorm van zijn metaboliet, aminozuur", legt Ukeleghe uit. "Het wordt vervolgens naar de dermis gebracht, waar het de huid de bouwstenen geeft om nieuw collageen aan te maken en de natuurlijke collageenproductie van het lichaam te stimuleren." Ze voegt eraan toe dat studies hebben aangetoond dat collageen van mariene oorsprong 1,5 keer efficiënter kan worden opgenomen dan andere collageenbronnen vanwege de grootte van de peptiden. Good to know!

Health
  • Women's Health
  • Adobe Stock