Mondwater: waar is het goed voor?

Je tanden poetsen, flossen, stokeren en spoelen. Met al deze stappen wordt je gebitsverzorging een hele klus. Zeker als de voordelen ervan niet helemaal duidelijk zijn, zie je misschien niet altijd het nut in van al deze stappen. In dit artikel vind je uitleg over de werking van mondwater, zodat je weet waar je het voor doet! 

mondwater

Waar is mondwater goed voor?

Door te spoelen met mondwater reinig je je mond op plekken waar je met flosdraad, tandenstokers of je tandenborstel niet zo makkelijk kan komen. Hierdoor biedt het een aanvulling op deze vormen van mondverzorging. Daarnaast geeft het een fris en schoon gevoel.

Mondspoeling: keuzestress bij de drogist

Als je in de drogist staat om mondwater te kopen, zie je dat er allerlei soorten verkrijgbaar zijn. Zoveel merken, smaakjes en werkzame stoffen, hoe maak je de juiste keuze? Om je wegwijs te maken door het schap met alle mondspoeling, leggen we per type uit wat de werking ervan is.

Met of zonder alcohol

Vroeger was mondspoeling met alcohol heel gewoon, omdat het bacteriën doodt die zorgen voor een slechte adem en tandplak. Maar het verwijdert ook de goede bacteriën en kan zorgen voor een droge mond.

Daarom zijn er tegenwoordig vooral veel mondspoelingen zonder alcohol te koop. In deze producten zit dan vaak een andere werkzame stof om slechte bacteriën te bestrijden.

Fluoride

Fluoride is goed voor je tandglazuur. Deze werkzame stof versterkt dus je tanden en voorkomt tanderosie en uiteindelijk gaatjes.

Fluoride zit niet alleen in mondwater, maar ook in tandpasta’s. De concentratie in tandpasta is over het algemeen veel hoger, waardoor het ook veel meer effect heeft op je tanden. Daarom wordt afgeraden om na het tandenpoetsen te spoelen met mondwater: je spoelt dan juist de hoge hoeveelheid fluoride weg en houdt minder bescherming over.

Zink

Zink is een stof die bacteriën in je mond bestrijdt. Met name schadelijke, zogeheten ‘anaërobe’ bacteriën kunnen er slecht tegen. Je krijgt hier dus een frisse adem van, die langer aanhoudt dan alleen wat het smaakje achterlaat. Bovendien gaat het tandsteenvorming tegen, dus je houdt een prachtige glimlach!

Chloorhexidine

Heb je vaak gevoelig tandvlees? Dan moet je een variant kiezen waarin chloorhexidine zit. Dit gaat namelijk ontstekingen tegen en helpt dus bij het gezond houden van je tandvlees.

Een gezonde en frisse mond

Met mondwater maak je je mondverzorgingsroutine compleet. Hiermee houd je je gebit sterk en blijft je mond fris en gezond. Zo kan je de hele dag jouw prachtige big smile opzetten!

Health
  • Unsplash