Er is niks fijner dan in je bed kruipen en even tot rust te komen doormiddel van een dutje. Maar is een korte powernap echt genoeg om onze hersenen op te laden en om het lichaam weer energie te geven? Volgens onderzoek ligt dat aan de lengte van je dutje. Afhankelijk van hoeveel beschikbare tijd je hebt en wat het gewenste resultaat is, zijn er enkele optimale slaaplengtes.
Slaaplengte
Als je een na de lunch dipje hebt en wat verfrissing nodig hebt
10 tot 20 minuten is vaak genoeg voor een snelle herlading om je door die laatste vergadering van de dag heen te slepen of om nog een paar e-mails te versturen. Nu alleen nog een slaapplek op kantoor vinden...
Als je je gefrustreerd of gestresst voelt. Of als je moet leren voor een toets of presentatie
Een dutje van 60 minuten toonde een afname van de impulsiviteit, een grotere tolerantie voor frustratie en een betere geheugenverwerking. Sommige onderzoeken toonden aan dat zelfs een kleine hoeveelheid slaap kan helpen om het geleerde materiaal beter te onthouden.
Als je je overweldigd en uitgeput voelt, of als je een totale reset nodig hebt
90 minuten verbetert de creativiteit en het emotionele geheugen. Het zorgt voor een 'volledige' slaap. Wat kan resulteren in een minder suf gevoel, die je juist wel na korter dutje kunt krijgen.
Wanneer
We weten hoe lang we moeten slapen, wat is de beste tijd voor een nap? Er zijn waarschijnlijk dagen dat een dutje handig kan zijn vlak na het opstaan of vlak voor het slapen gaan, maar dit zijn niet de beste keuzes. Het hangt er allemaal van af of je een vroege vogel of een nachtuil bent.
Voor ochtendmensen is ongeveer 13.00 uur het beste, terwijl voor avondmensen 15.00 uur beter schijnt te zijn. Houd er wel rekening mee dat je niet veel later dan vier uur moet proberen te slapen, anders loop je het risico dat je in de avond moeite krijgt met in slaap komen.
Bron: Marie Claire | Beeld: iStock
- Marie Claire
- iStock