Goals! Shona Shukrula eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaald mannenvoetbal

Dat de betaalde voetbalwereld door mannen wordt gedomineerd, is voor niemand nieuw. Maar daar lijkt verandering in te komen, want Shona Shukrula maakt deze week haar debuut als de eerste Nederlandse vrouwelijke scheidsrechter in het betaald mannenvoetbal. Daar willen we meer over weten!

Shona Shukrula

Debuut

De 33-jarige Shona Shukrula is niet de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de voetbalwereld, maar wél in het betaald mannenvoetbal. Al sinds 2009 fluit ze voor de KNVB in het amateur- en betaald vrouwenvoetbal. Bovendien heeft ze al tientallen wedstrijden in het amateur mannenvoetbal gefloten. Met 15 jaar ervaring op zak is zij de aangewezen persoon om de eer van eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaald mannenvoetbal op zich te nemen. Aanstaande vrijdag maakt ze haar debuut in de Keuken Kampioen Divisie tijdens de wedstrijd Top OSS tegen ADO Den Haag. Stoer!

Ervaring

Overigens is dit niet de eerste primeur die Shona op haar naam zet. Zo was ze de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het hoogste amateurniveau in het mannenvoetbal. Daarnaast heeft ze in haar jarenlange carrière ervaring opgedaan als scheidsrechter bij verschillende wedstrijden in het WK en EK vrouwenvoetbal en floot ze ook in de Champions League.

In het betaald mannenvoetbal zijn meerdere vrouwen actief als scheidsrechter, zoals Sjoukje de Jong, Franca Overtoom en Nicolet Bakker, maar geen van hen was ooit hoofdscheidsrechter – tot aanstaande vrijdag, wanneer Shona geschiedenis zal schrijven in deze rol.

Hoewel Shona de eerste Nederlandse vrouw is die het zo ver schopt in ons land, is ze wereldwijd niet de eerste. Idolen zoals Stéphanie Frappart en Karen Díaz gingen haar voor.

Passie voor de sport

Voordat Shona haar passie voor het scheidsrechtersvak vond, was ze zelf tot haar zeventiende een fanatieke voetbalster bij de Alkmaarse club AFC'34. Vanaf dat moment maakte haar carrière als scheidsrechter een vliegende start. Ook haar partner is geen onbekende in de voetbalwereld; Shona is namelijk getrouwd met profvoetballer Jeff Hardeveld. Vanwege mogelijke belangenconflicten mag ze geen wedstrijden fluiten waarin het team van haar man speelt, maar gelukkig zijn er nog meer dan genoeg andere wedstrijden waarin Shona na haar debuut komende vrijdag kan shinen.

Aanstaande vrijdag komt Shona in actie tijdens de wedstrijd in Oss, die om 20.00 uur begint.

Celebrities
  • Instagram @shonashukrula, KNVB
  • NL Beeld