Sterke spieren
Als je regelmatig fietst, worden de spieren in je benen sterker. Je oefent namelijk kracht uit op de trappers om je tweewieler in beweging te zetten. Veel mensen denken dat fietsen alleen de beenspieren sterker maakt, maar dat is niet het geval. Om je evenwicht te bewaren en te sturen, gebruik je namelijk ook spieren in je buik en rug. Deze worden ook sterker door te fietsen.
Verbeterd uithoudingsvermogen
Fietsen heeft niet alleen een positief effect op je spieren, maar ook op je uithoudingsvermogen. Je bent immers langere tijd in beweging. Als je net begint met fietsen, kun je het misschien nog niet zo lang volhouden. Fiets je regelmatig? Dan merk je waarschijnlijk dat je steeds grotere afstanden af kunt leggen zonder moe te worden.
Helpt je gewicht op peil te houden
Bewegen is belangrijk om calorieën te verbranden. Doe je dit onvoldoende? Dan word je steeds zwaarder. Fietsen kan je helpen om dit te voorkomen. Doordat je in beweging bent als je fietst, verbrand je calorieën. De mate van verbranding hangt af van de intensiteit en duur van een fietstocht. Over het algemeen geldt: hoe verder en/of langer je fietst, hoe meer calorieën je verbrandt.
Vermindert stress
Je verwacht het misschien niet, maar fietsen kan ook helpen om stress te verminderen. Dit is vooral het geval als je in een natuurrijke omgeving fietst. In een stad is het namelijk al snel te druk, waardoor je stresslevel op hetzelfde niveau blijft. Je kunt zelf naar een natuurgebied in de buurt fietsen, maar ook je fiets op een fietsendrager zetten en er met de auto naartoe rijden.
Verkleint de kans op hart- en vaatziekten
Iedereen kan te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Gelukkig kun je wel het nodige doen om de kans hierop te verkleinen. Fietsen is hier een goed voorbeeld van. Als je regelmatig fietst, krijg je een hogere hartslag. Dit stimuleert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. Hierdoor loop je minder risico op hart- en vaatziekten.
- Adobe Stock