Een wit sliertje in je ei: wat is het en kun je het veilig eten?

Soms, als je een ei open breekt, zie je een wit, draderig sliertje in het eiwit. Is er iets mis met je ei? We vertellen je wat de zogeheten chalaza betekent en of het veilig kunt eten.

wit sliertje ei

Wat is die vreemde flieber?

Van een simpel gekookt ei tot een verfijnde eggs benedict, je kunt alle kanten met een eitje op. Maar soms, als je een ei openbreekt, zie je zo’n wit sliertje in het eiwit. Het heeft allerlei bijnamen, zoals 'hane neuksel' of 'navelstreng,' maar daar klopt niets van. Het is simpelweg een hagelsnoer, ook wel chalaza genoemd, en is een natuurlijk onderdeel van het ei.

De chalaza heeft zelfs een belangrijke functie: het zorgt ervoor dat de dooier op zijn plek blijft in het eiwit, zodat deze niet beschadigd raakt terwijl het ei wordt gevormd. Dit is essentieel voor de kwaliteit en versheid van het ei. Elk ei heeft er twee, één vanaf de scherpe kant en één vanaf de stompe kant van de schaal.

Kakelvers

Kun je die sliertjes duidelijk zien? No worries; het is juist hartstikke goed nieuws. Het betekent namelijk dat je ei vers is! Naarmate een ei ouder wordt, verliest de chalaza zijn stevigheid en zakt de dooier naar beneden. De chalaza is dus volledig eetbaar en zegt zelfs iets over de kwaliteit van jouw ei.

En dat rode vlekje dan?

Soms kom je in een ei ook weleens een rood plekje tegen. Dit heet een 'bloodspot' en is simpelweg een klein beetje bloed van de kip die het ei heeft gelegd. Dit kan ontstaan doordat er een bloedvaatje in de eierstok van de kip is gebroken tijdens het vormen van het ei. Het komt vaker voor bij biologische of vrije-uitloop eieren, omdat deze kippen geen hormonen of medicijnen krijgen die de vorming van bloedvlekjes kunnen onderdrukken.

Het rode vlekje betekent niet dat je een bevrucht ei hebt of dat er iets mis is. Het is volkomen veilig om op te eten. Als je het liever niet gebruikt, kun je het er gemakkelijk uitvissen met een stukje eierschaal of een lepeltje.

Hoe herken je de versheid van een ei?

De chalaza is één aanwijzing voor de versheid van een ei, maar er zijn meer manieren om dit te controleren. Leg je ei in een glas water: een vers ei blijft plat op de bodem liggen, terwijl een ouder ei langzaam omhoog kantelt of zelfs drijft. Appeltje eitje!

Food
  • Flavorfav
  • Pexels