Diëtist vergoeding - Wordt een diëtist vergoed?

Ontdek alles over de vergoeding van een diëtist: via de basisverzekering en aanvullende verzekering. Bespaar kosten met de juiste zorgverzekering. 

diëtist

Diëtist vergoeding 

Heb je hulp nodig bij je voeding of wil je een dieet volgen om af te vallen? Je bent zeker niet de enige gezien de toenemende zorgen over overgewicht in Nederland. Een diëtist kan je hierbij goed ondersteunen. Het mooie is dat je zorgverzekering soms de kosten voor dieetadvies vergoedt. Maar hoe werkt dat precies? Lees verder en ontdek wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding! 

Wat is een diëtist en wat doet hij? 

Laten we beginnen bij het begin: een diëtist is een gespecialiseerde zorgverlener die zich richt op voeding en eetgewoonten. De diëtist geeft voorlichting en advies over gezonde voeding, helpt bij het opstellen van persoonlijke dieetplannen en ondersteunt bij het bereiken van specifieke gezondheidsdoelen. Afvallen, je cholesterol verlagen of hulp bij een medische aandoening zoals diabetes, een diëtist kan je hierbij begeleiden. Dieetdeskundigen werken vaak samen met andere zorgverleners om een holistische benadering van je gezondheid te waarborgen. Het is belangrijk dat de diëtist aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, zodat je zeker weet dat je deskundig advies krijgt. 

Vergoeding diëtist basisverzekering 

Goed nieuws: de basisverzekering dekt jaarlijks drie uur dieetadvies. Gaat het om een ketenzorg behandeling, waarbij verschillende zorgverleners betrokken zijn? Dan kun je rekenen op een volledige vergoeding, inclusief de kosten van de diëtist. Denk daarbij aan aandoeningen als hart- en vaatziekten, COPD en diabetes. Je krijgt ook een volledige vergoeding van het dieetadvies bij een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Houd er rekening mee dat je een verwijzing van de huisarts nodig hebt en dat het dieetadvies gericht moet zijn op een specifiek gezondheidsprobleem. 

Tip! Met zorgverzekering vergelijken via Geld.nl vind je in een handomdraai de verzekeraars die diëtistbehandelingen vergoeden! 

Diëtist vergoeding aanvullende verzekering 

Wil je meer dan 3 uur dieetadvies? Dan krijg je alleen een vergoeding als je een aanvullende verzekering hebt. Een groot aantal zorgverzekeringen dekken behandelingen bij de diëtist, met name voor preventieve zorg of bepaalde diëten. De vergoeding hangt af van de verzekeraar en aanvullende verzekering. 

Kosten diëtist: eigen risico en eigen bijdrage 

En hoe zit het met het eigen risico en de eigen bijdrage? Als je een voedingsdeskundige via de basisverzekering vergoed krijgt, betaal je vaak het eigen risico. Dit houdt in dat je eerst minimaal € 385 uit eigen zak betaalt voordat de zorgverzekering een vergoeding biedt. Krijg je een vergoeding via een aanvullende verzekering? Dan betaal je geen eigen risico, maar misschien wel een deel van de kosten. Dit hangt af van de zorgverzekeraar en het gekozen pakket. 

Diëtist vergoeding: waar op letten? 

Tot slot, een van de voorwaarden voor een diëtistvergoeding is dat de diëtist officieel geregistreerd is. Ga dus na of de diëtist ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister Paramedici en eventueel lid is van een beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Gaat het om een gewichtsconsulent of voedingsdeskundige? Controleer dan of deze is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Controleer bovendien hoeveel behandelingen je zorgverzekeraar vergoedt en aan welke eisen de diëtist moet voldoen. Daarmee voorkom je onverwachte kosten.