Een kop koffie en je kunt er weer tegenaan. Cafeïne geeft je snel flink wat energie en focus. Toch?
Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, (energie)frisdrank, chocola en sommige medicatie. Het stofje stimuleert en activeert onder andere je ademhaling, hartslag, spieren, nieren, maag en darmen.
Vechten of vluchten
Te veel koffie verhoogt je bloeddruk en laat je hart sneller kloppen. Bovendien ga je onbewust sneller ademhalen. Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat koffieleuten sneller geïrriteerd en angstig zijn. De cafeïne stimuleert namelijk je centrale zenuwstelsel. Daardoor komt er o.a. adrenaline vrij in je hersenen en gaat je lichaam in de ‘vechten of vluchten’-stand. Handig als je in een noodsituatie verkeerd, niet zo handig als je gewoon op kantoor zit.
Doorgaan
En wist je dat na vijf uur (!) vijftig procent van de cafeïne nog steeds in je bloed zit? Een kop koffie na het avondeten en jij ligt stuiterend in je bed. Daardoor slaap je niet goed en krijgt je lijf niet genoeg rust. Door de oppeppende cafeïne denkt ons lichaam dat we gewoon door kunnen blijven gaan, zelfs als het tijd is voor een break.
Drie espresso alstublieft!
Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je op een dag binnenkrijgt én hoe goed (of slecht) je cafeïne kunt verdragen. Dat is deels erfelijk bepaald, maar ligt bijvoorbeeld ook aan je gewicht, lengte, leeftijd en dieet. Dat verklaart ook waarom sommige mensen na drie espresso’s rustig wegsoezen op de bank, en anderen drie nachten slecht slapen.
Afkicken
Beste diehard koffiedrinker, wil jij je cafeïne-inname verminderen? Stop niet ineens met koffiedrinken, maar bouw het langzaam af. Anders krijg je ontwenningsverschijnselen!
Door Suzanne Meeuwissen