Het ene gerecht gaat het hongergevoel meer tegen dan het ander. Maar dat je van bepaalde voedingsmiddelen juist nog meer honger krijgt dan je al had, klinkt bijna ongeloofwaardig. Toch is het echt zo! Voortaan als je maag aan het rommelen is, kun je dit eten dus maar beter links laten liggen...
Wit brood
Spaans onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 9000 personen, heeft aangetoond dat mensen die meer dan twee keer per dag kiezen voor wit brood, 40 procent meer kans hebben op overgewicht of zelfs obesitas over een periode van vijf jaar. Kies liever voor volkoren brood, welke complexere koolhydraten bevat. Deze zijn moeilijker af te breken waardoor de energie gelijkmatiger vrijkomt en zo zorgt dat je minder snel honger krijgt.
Sapjes
Gezonde sapjes zijn vandaag de dag erg populair, maar lijken het hongergevoel niet echt te stillen. Zo bevatten deze heerlijke drankjes behoorlijk wat suikers, maar vrijwel geen vezels uit de pulp of de schil van het fruit. Dat betekent dat het drinken van een glas sap ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet, vervolgens weer daalt en zo een hongergevoel met zich meebrengt. Tip: Maak een smoothie met de hele vrucht en voeg daar eventueel eiwit (bijvoorbeeld in de vorm van poeder) aan toe.
Zoute snacks
Er is een reden waarom je na het eten van zoute snacks, hunkert naar iets zoets. Chips, pretzels en andere versies van zoute snacks zijn vaak niet meer dan snel verteerbare, eenvoudige koolhydraten, die insuline hoogte- en dieptepunten veroorzaken. Nadat je die hele zak chips hebt leeggegeten, hunkert je lichaam naar snelwerkende energie. Je hersenen linken dit aan zoete voedingsmiddelen waardoor er een onvoldaan gevoel ontstaat en je alsnog de voorraadkast in wil duiken voor een zoete snack.
Alcohol
Wie bestelt er geen hapjes tijdens een middagje drinken op het terras? Toch heeft dat een hele duidelijke oorzaak. Alcoholische dranken zorgen er namelijk voor dat je een hongerig gevoel krijgt en hunkert naar ongezonder eten. Na drie drankjes neemt het hormoon Leptine, dat een honger gevoel bestrijdt, maar liefst met 30 procent af. Daarnaast neemt ook de hoeveelheid Glycogeen af, wat ervoor zorgt dat je trek krijgt in koolhydraten.
Sushi
Als je het na dit slechte sushi nieuws nog steeds niet kunt laten om een bezoekje te brengen aan een van de vele sushi-restaurants, moet je toch echt nog een keertje nadenken. Veel mensen denken namelijk dat de bekende rolletjes niet zoveel kwaad kunnen, maar dat is toch anders. Ondanks het kleine beetje vis of vlees dat je ziet, eet je grotendeels rijst. Diëtiste Susan M. Kleiner herinnert ons er even aan dat zo'n kleine rol al snel gelijk is aan drie sneetjes wit brood...
Bron: Grazia | Beeld: iStock