Zo bak je de perfecte pannenkoeken

Happy in Shape deelt zes tips.

Wij hebben een haat-liefdeverhouding met pannenkoeken, want aan de ene kant zijn ze superlekker en eten we ze dus graag, maar aan de andere kant is het een hele uitdaging om ze te maken. Gelukkig baart oefening kunst, en kun jij met deze tips straks de beste pannenkoeken maken. Aan de slag!

6 tips

1. Maak het perfecte beslag

Een goed begin is het halve werk, ook als je pannenkoeken gaat bakken. Een goede voorbereiding is namelijk van belang. Zet alle alle ingrediënten en een grote beslagkom klaar.

Je kunt beslag uit een pakje gebruiken, maar zelf beslag maken is leuker. Om oer-Hollands pannenkoekenbeslag te maken doe je de bloem samen met een mespunt zout in een beslagkom en meng je het geheel met een garde. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren. Begin vanuit het midden te roeren en schenk al roerend beetje bij beetje de melk toe. Neem alle bloem mee van de zijkanten en roer totdat er een vloeibaar maar dik beslag gevormd is.

2. Mix niet te lang

Het perfecte pannenkoekenbeslag is luchtig, maar dat bereik je niet door eindeloos te kloppen! Bij het maken van luchtig pannenkoekenbeslag is het van belang dat je de ingrediënten juist niet te lang mixt. Hoewel het logisch klinkt dat je door te kloppen lucht in het beslag krijgt, heeft dit in werkelijkheid het tegenovergestelde resultaat. Hoe langer je klopt, hoe meer gluten er namelijk in het beslag komen en die zorgen ervoor dat je pannenkoeken in plaats van zacht en soepel juist erg taai worden. En nee, dat wil je niet.

3. Gebruik de juiste pan

Een perfecte pannenkoek bak je met een perfecte pan. Wat de perfecte pan is? Een pan met een dikke bodem die bovendien breed genoeg is en lage zijkanten heeft zodat je de pannenkoek makkelijk kunt draaien.

Die dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt en de pannenkoek dus overal gelijk gaart. Het is dus niet nodig om een echte pannenkoekenpan aan te schaffen, want ook in een reguliere koekenpan kun je heerlijke pannenkoeken bakken.

4. Wacht tot de juiste temperatuur

En dan hebben we het over de temperatuur van je pan. Je wilt namelijk voorkomen dat de pan te heet is en de buitenkant van de pannenkoek verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Om de goede temperatuur te krijgen, zet je de pan drie minuten op middelhoog en laat je 'm zo rustig opwarmen voordat je het eerste beslag er in doet.

Verlaag trouwens elke keer na het bakken van een pannenkoek de temperatuur verlaagt voordat je de pan opnieuw invet.

5. Bak in vloeibare margarine

In theorie kun je bakken in boter, olie of margarine, maar toch heeft vloeibare margarine de voorkeur. Roomboter heeft namelijk een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat onhandig is als je veel pannenkoeken achter elkaar wilt bakken.

Olie kun je op hoge temperatuur verhitten, maar kan er daardoor voor zorgen dat je pannenkoek snel verbrandt. Vloeibare margarine, zoals Blue Band, bestaat uit verschillende plantaardige oliën en geeft door de unieke samenstelling pannenkoeken sneller een bruine kleur waardoor je je pannenkoeken minder lang hoeft te bakken dan in reguliere olie. Bovendien hoef je niet te kliederen met een vettig botermes en is het makkelijk in gebruik en makkelijk te doseren.

6. Heb geduld

Geduld is een schone zaak en zeker als het op pannenkoeken bakken aankomt. Pannenkoeken hebben namelijk de tijd nodig om evenredig te garen. Hoe graag je ook binnen een minuut een grote stapel pannenkoeken op tafel zou willen toveren, zo werkt het helaas niet.

De vuistregel voor het omdraaien van je pannenkoek luidt dan ook: ‘draai de pannenkoek pas om wanneer de natte beslagbubbeltjes verdwenen zijn’. Het is trouwens genoeg om de pannenkoeken één keer om te draaien. Doe je dit niet, dan duurt het garen langer omdat de pannenkoek door het draaien afkoelt. Daarnaast wordt je pannenkoek ook sneller taai van teveel draaien.

Zin gekregen in pannenkoeken? Morgenochtend delen we een recept voor een pannenkoekentaart, waarmee je meteen kunt oefenen met bakken. Succes!

Bron: Green Food Lab | Beeld: iStock

Laatste nieuws