4 tips voor snelle en gezonde avondmaaltijden

Voorbereiding is key...

Naast gezonde voeding zijn voldoende beweging en slaap de hoofdingrediënten voor een happy en healthy lifestyle. Dat weet iedereen. Echter blijkt het vinden van de juiste balans tussen deze drie niet altijd even makkelijk. We leven in een tijdperk waarin tijd kostbaar is. Logisch dus dat je het niet altijd kunt opbrengen om, na een lange werkdag, bijvoorbeeld uren in de keuken te staan om een gezonde avondmaaltijd in elkaar te draaien. Maar daar zijn oplossingen voor. En wel deze…

1. Weekmenu – Natuurlijk kun je ervoor kiezen om elke dag naar de supermarkt te gaan, maar dat werkt niet bepaald in je voordeel als je wil besparen op de tijd die de bereiding van je avondmaaltijden in beslag neemt. Ons advies luidt daarom: maak, in elk geval voor je hoofdgerechten, een weekmenu. Hierop beschrijf je wat je op welke dag eet én wat je ervoor nodig hebt om de gerechten te bereiden. Zo kun je de benodigde boodschappen in één keer in huis halen, waardoor je niet meer iedere dag naar de supermarkt hoeft (en dus tijd bespaart). Ook hoef je hierdoor niet meer na te denken wat je ‘vanavond eens zal eten’, maar kun je gewoon je planning erbij pakken en direct aan de slag gaan. Makkelijk toch?!

2. Recepten – In het kader van tijdbesparing, en het plannen van een weekmenu, zijn kookboeken en het internet je beste vriend. Met name online zijn er talloze recepten (en adviezen) te vinden om gezonde, makkelijke én snelle gerechten te bereiden. Tip: probeer elke week nieuwe recepten uit die je aanspreken. Zo blijf je jezelf uitdagen en houd je koken leuk en verrassend.

3. Meal prepping – Meal prepping houdt in dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. De maaltijden bewaar je doorgaans in bakjes, zodat je het makkelijk overal mee kunt nemen. Ideaal dus als je genoodzaakt bent om onderweg te eten, of als je laat thuis bent en tijd wil besparen op het bereiden van je maaltijd. In principe kun je je ontbijt, lunch en diner preppen. Een gesmeerde boterham kun je bijvoorbeeld prima (een dag of twee) in de koelkast bewaren. Hetzelfde geld voor voorgekookte rijst, pasta en granen. Wat ook tijd scheelt: op voorhand groentes en/of vlees snijden (en marineren).

4. Vriezer – Niet iedereen heeft er een, maar als je een vriezer hebt, maak er dan dankbaar gebruik van! Er zijn namelijk veel voedingsproducten die je uitstekend in de vriezer kunt bewaren. Denk hierbij aan hartige taart, curry of pastasaus, maar ook aan groentes als broccoli, sperziebonen en spinazie.

Beeld: iStock

Laatste nieuws