Gezonde dranken die ook lekker zijn

Welke dranken zijn nou echt goed voor je?
Gezonde dranken die ook lekker zijn

Over smaak valt te twisten. Sommige mensen zijn verrukt van een smoothie met andijvie en avocado. Andere mensen gruwen ervan en nemen liever een glaasje jus d'orange, omdat ze denken dat vruchtensap gezond is. Dat blijkt niet zo te zijn vanwege de grote hoeveelheid suiker in vruchtensap. Fruit kun je beter eten dan drinken. Het beste is natuurlijk om alleen maar water te drinken. Daar kan weinig fout mee gaan, zou je denken. Het is alleen wel een beetje saai, een glaasje water.

Dus drinken we graag een biertje of een wijntje. Over alcohol bestaat heel wat verwarring. Volgens sommige onderzoeken zijn een à twee glaasjes wijn per dag juist goed voor je hart- en bloedvaten. Het KWF zegt echter dat zelfs een glaasje alcohol per dag de kans op kanker verhoogt. Als je alcohol wilt drinken, doe dat dan in ieder geval met mate. Je kunt een gezonde levensstijl wel degelijk combineren met soms een glaasje alcohol.

Het maakt niet uit of je alleen rode wijn drinkt, waar naar verluid gezonde anti-oxidanten in zouden zitten, of dat je een gezellige cocktail met rum drinkt, als je het maar bij een of twee glaasjes houdt. En niet iedere dag.

Smoothies

Behalve water, water met bubbels en water met een smaakje (maar zonder suiker!) lijken de al eerder genoemde smoothies een goed alternatief qua gezondheid. Helaas geldt ook voor smoothies dat door de toegevoegde vruchtensappen het suikergehalte vaak aan de hoge kant is.

Een smoothie zonder vruchtensap, en dus zonder suiker, is beter voor gezondheid. Sommige mensen stoppen daarom kokosmelk, thee, water of amandelmelk in hun zelfgemaakte smoothie in plaats van vruchtensap. Of dit dan ook een lekkere smoothie is, is een zeer persoonlijke beleving.

Thee en koffie

Zonder suiker zijn thee en koffie prima dorstlessers. Wat betreft thee is het wel verstandig om, zeker als je van kruidenthee houdt, te variëren en niet liters van een en dezelfde thee te drinken. Te veel thee met zoethoutwortel kan bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk veroorzaken.

Van zwarte en groene thee staat bekend dat ze een positieve effect hebben op je gezondheid. Regelmatig thee drinken, verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Daardoor heb je minder kans op een beroerte. Ook hebben mensen die veel thee drinken minder vaak diabetes type 2. Het Voedingscentrum raadt mensen aan om drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken. Wel zonder suiker natuurlijk.

Over koffie zijn de meningen verdeeld. Diverse onderzoeken tonen aan dat een paar koppen koffie per dag geen kwaad kan en zelfs een positief effect heeft op je gezondheid. In kleine hoeveelheden zorgt de cafeïne in koffie dat je concentratie en je prestaties verbeteren en dat je je minder moe voelt. Dit geldt voor alle koffie. Bij koffiecupmachines kun je cupjes gebruiken met allerlei soorten koffie. Kies vooral een koffiesmaak uit die je lekker vindt, want voor je gezondheid maakt het niets uit. Koffie is koffie.

In koffie zit echter wel de stof cafestol, die een negatief effect op je cholesterol kan hebben. Er zit gelukkig erg weinig cafestol in gefilterde koffie. Voor mensen die graag ongefilterde koffie drinken, is er geen reden tot paniek. Daar zit iets meer cafestol in dan in filterkoffie, maar wie niet meer dan twee tot drie kopjes per dag drinkt, loopt geen enkel gevaar en heeft alleen maar baat bij het drinken van koffie.

Beeld: Shawn Fields/Unsplash

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0a60f754af4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });