Hummus (of: humus, hoemus, houmoes en humoes) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar is onderhand in alle supermarkten, restaurants en koelkasten te vinden. Het is gemaakt van gepureerde kikkererwten en om het op smaak te brengen, wordt er onder andere olie, knoflook, tahin en kruiden aan toegevoegd. Lekker als spread op brood of als dipsaus. Maar, hoe gezond is het goedje nou eigenlijk?
Bron van voedingsstoffen
Het belangrijkste ingrediënt in de hummus zijn de kikkererwten en de kleine peulvrucht bevat een een hele lijst aan voordelen. Wist je dat kikkererwten:
- Vezels bevatten die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert? Dezelfde vezels verhogen daarnaast ook het effect van insuline waardoor de suikers beter en sneller worden afgebroken.
- Een grote hoeveelheid aan calcium hebben? Dit zorgt voor een gezonde groei en opbouw van de botten.
- Krachtige anti-oxidanten zijn?
- Veel eiwitten bevatten? Dat is essentieel voor de opbouw van spierkracht.
Hummus is verder rijk aan foliumzuur, bevat veel proteïne, zit boordevol mineralen zoals ijzer, kalium en is ook rijk aan de omega 3 vetzuren.
Kant-en-klaar vs home made
De website Z24 deed onderzoek naar het populaire smeersel en kwam tot de conclusie dat de kant-en-klare varianten echter twee keer zoveel kilocalorieën bevat als zelfgemaakte hummus. Ze stellen dat dit kan komen door het toevoegen van extra plantaardige olie om de hummus smeuïger te maken. Dus... You know what to do!
Zien: Is gedroogd fruit nou gezond of niet? >
Bron: Grazia | Beeld: iStock