Altijd honger? Dat komt waarschijnlijk door dit ingrediënt

Dat verklaart alles!

Altijd honger? Dat komt waarschijnlijk door dit ingrediënt

Iedereen weet wel dat zout voedsel je dorstig maakt, maar wist je eigenlijk ook dat het je hongerig kan maken? Uit recent onderzoek is nu gebleken dat een verhoogd natriumgehalte kan leiden tot een hoger hongergevoel, en dus ook een grotere kans op een toename in gewicht. 

Zoutig

Volgens experts is er meer dan honderd jaar onderzoek aan vooraf gegaan voor het in de Journal of Clinical Investigation werd gepubliceerd. Het meest recente gedeelte van het onderzoek is door Duitse en Amerikaanse onderzoekers gedaan bij 10 Russische astronauten die in de ruimte verschillende diëten uitprobeerde. De onderzoekers wilde zien hoe het lichaam zou reageren op een hogere zoutinname: van 12 gram per dag (zoals bij het gemiddelde Russische dieet) tot 6 gram per dag (aangeraden door voedingsdeskundigen). Verwacht werd dat ze minder dorstig zouden zijn als ze minder zout aten, en minder water zouden drinken, maar niet was minder waar. 

Aankomen

Toen de astronauten op het hoge zoutdieet waren, dronken ze juist minder water. De onderzoekers dachten dat dit kwam omdat het lichaam meer water vasthield, in plaats van het uit te plassen met het zout. Daarnaast bleek dat de astronauten veel meer honger kregen tijdens het hoge zoutdieet, terwijl ze exact hetzelfde aantal calorieën per dag aten als normaal. Volgens één van de onderzoekers zou dit kunnen komen omdat de zoutinname zorgt dat het lichaam meer energie moet verbruiken om het water op te kunnen slaan. Hierdoor zou je weer meer honger kunnen krijgen. Dokter Titze: "Ik denk dat als wij de astronauten op die momenten meer eten hadden gegeven, dat ze zich dan echt waren gaan overeten en ze dus ook meer aan zouden zijn gekomen". 

Lees ook: Afvallen? Dan is volle yoghurt beter dan magere yoghurt

Bron: Health, Beeld: iStock