Begin april stelde HP/De Tijd dat er heel wat nadelen zitten aan het eten van vlees. Zo beweerden zij: "Volgens de organisatie Wakker Dier is voor het produceren van een ons rundvlees 1.500 liter water nodig. Als dit cijfer klopt, dan bespaar je met één dag geen vlees eten evenveel water als je verbruikt met een maand lang dagelijks douchen." NRC ging op onderzoek uit om te kijken of deze bewering wel klopt, en kwamen met opvallende feiten.
Water
De bewering is gebaseerd op een onderzoek van het Twente Water Centre van de Universiteit Twente. Hiervoor is berekend hoeveel water consumptiedieren gebruiken van geboorte tot de slacht. Dit noemt men de watervoetafdruk. Volgens NRC is het eerste deel van de bewering van HP/De Tijd inderdaad juist. De watervoetafdruk van vleeskoeien is gemiddeld 15.400 liter water per kilo vlees, omgerekend 1.500 liter per 100 gram.
Toch is het niet helemaal goed te berekenen volgens NRC, omdat de koe zo'n 99% van al het water uit hun eten haalt, zoals gras, maar ook uit regen-, grond-, en oppervlaktewater. Slechts een paar procent bestaat uit drinkwater.
Vlees
Volgens NRC heeft het Wageningen Economic Research onderzocht dat Nederlanders gemiddeld 76,3 kilo vlees per jaar eten. Per dag is dit ongeveer 105 gram per persoon. Uit gegevens van waterbedrijf Vitens blijkt dat Nederlanders per dag gemiddeld 119 liter per persoon gebruiken. Voor het douchen is men al ongeveer 51,17 liter kwijt. Per maand is dit 1.569 liter. Dat is dus inderdaad bijna net zoveel water als een stuk rundvlees van 100 gram.
Lees het hele onderzoek hier.
Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je twee weken niet sport
Bron: NRC, Beeld: iStock